Pfizer, Çalışanlarına Fırsatlarla Dolu Bir Kariyer Yolculuğu Sunuyor

Seda Tamur Oğralı

Pfizer Türkiye Çalışan Deneyimi Direktörü

Sizi tanıyabilir miyiz?

2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 2004 yılında University of Texas’tan kamu yönetimi ve gazetecilik dallarında yüksek lisans diplomamı aldım. 2008 yılında Pfizer ailesine insan kaynakları iş ortağı olarak katıldım ve global tedarik, satış & pazarlama takımları ve kurumsal strateji & iş geliştirme birimlerinden sorumlu olarak çalıştım. 2011 yılında mevcut sorumluluklarıma ek olarak Pfizer Türkiye İşe Alım Lideri sorumluluğunu üstlenirken Pfizer Global İşe Alım Takımı’nın da bir üyesi oldum. 2012’den 2015’e kadar kıdemli eğitim & gelişim uzmanı olarak çalıştım ve yönetici & çalışan seviyesindeki eğitim programlarının tasarımı, uygulanması ve takibinde sorumluluk üstlendim. Bu görevim sırasında ayrıca bir dönem Orta Avrupa Eğitim Takımı Liderliği de yaptım ve Eylül 2014-Ocak 2015 arasında geçici olarak kurumsal eğitim ve gelişim müdürü olarak sorumluluk aldım.

2015-2017 yılları arasında kurumsal iletişim ve sağlık politikaları müdürü olarak görev yaptıktan sonra 2017 yılında insan kaynakları kıdemli müdürü olarak Türkiye ve Kafkaslar ve Orta Asya’dan sorumlu oldum. Ocak 2020’den Mayıs 2021’e dek ise Doğu Avrupa Bölgesi Eğitim Liderliği görevini üstlendim. Mayıs 2021’den beri Pfizer Türkiye Çalışan Deneyimi Direktörü olarak görev yapmaktayım.

Pfizer olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılığın aktif bir destekçisi olarak yalnızca yetenek gelişimine yatırım yapmakla kalmayan, aynı zamanda çalışanların açık iletişim kurabildikleri ve değerli hissettikleri bir biyofarma şirketiyiz. “Yaşamlara dokunmak için burada sınır yok” diyor, ‘bilim kazanacak’ anlayışıyla çalışıyoruz.”

Youth Awards’da, Pfizer Türkiye ‘Gençler Tarafından En Çok Çalışılmak İstenen İlaç Şirketi’ kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Bu ödülü size getiren kurum kültürünüzü biraz anlatır mısınız, gençler neden “Pfizer” dedi?

Pfizer, 170 yıldır ‘hastaların hayatını değiştiren çığır açan yenilikler’ hedefiyle çalışıyor, bugünün ilaç endüstrisinde yenilikçi ve yüksek teknolojili yaklaşımlarla yeni tedavilere odaklanıyor.

Pfizer olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılığın aktif bir destekçisi olarak yalnızca yetenek gelişimine yatırım yapmakla kalmayan, aynı zamanda çalışanların açık iletişim kurabildikleri ve değerli hissettikleri bir biyofarma şirketiyiz. “Yaşamlara dokunmak için burada sınır yok” diyor, ‘bilim kazanacak’ anlayışıyla çalışıyoruz.

Bilimi ve global kaynaklarımızı, insanlara yaşamlarını uzatan ve anlamlı biçimde iyileştiren tedaviler sunmak için kullanıyoruz. Pfizer Türkiye olarak, üniversite öğrencileri tarafından şirket tercihinde ilk sırada gösterilmemizden ötürü gurur duyuyoruz. Bu başarıda yenilikçi insan kaynakları projelerimizin, değişen trendleri hızla benimsememizin, insanı odağa koyan çalışan deneyimi anlayışımızın ve elbette işinin uzmanı ve yaratıcı çalışan deneyimi ekibimizin payı büyük. Rotasyonla lider yetiştirme anlayışımız, uluslararası kariyer fırsatlarımız, esnek ve keyifli çalışma ortamımız, yeni mezun veya deneyimsiz adayların Pfizer ailesine katılarak geleceğin liderleri olmalarını ve özenle planlanmış bir eğitim programı ile kendilerini geliştirmelerini sağlayan ‘MT Universe, PT Universe ve Medical Universe’ kariyer programımız, iyi yaşamayı şirket kültürümüzün bir parçası haline getirdiğimiz bu yolda sağlıktan spora, sosyal yaşamdan psikolojiye birçok konuda ‘Sen İyiysen Biz İyiyiz’ mottosuyla hayata geçirdiğimiz ‘İyiSen’ wellness uygulamamız ve çeşitlilikle zengin, kapsayıcılıkla bütün anlayışımız kapsamında şirketimizde cinsiyet, jenerasyon ve engellilik çeşitliliği, cinsel yönelim, kapsayıcı kültür ve iş-yaşam entegrasyonunu geliştirmek üzere kurduğumuz ‘Mozaik’ inisiyatifimiz de dahil olmak üzere işveren markamızın tüm değerleri ve uygulamalarıyla yaşamlara dokunmak için “burada sınır yok” diyoruz.

Başarımızın en önemli faktörü olan insanı, işimizin her aşamasında ön plana çıkarmaktan ve geleceğin profesyonelleri olan genç yetenekler tarafından böyle bir ödüle lâyık görülmekten dolayı gurur duyuyoruz.

“Çalışanlarımız, Pfizer dünyasının keyifli ve esnek çalışma ortamında ‘yaşam için çalışmanın mutluluğunu’ tadıyor ve ‘fırsatlarla dolu bir kariyer’ yoluna sahip oluyor.”

Çalışan mutluluğu sizin için ne ifade ediyor? Çalışanların motivasyonunu ve aidiyet duygusunu artırmak için Çalışan Deneyimi Departmanı olarak nasıl bir görev üstleniyorsunuz? Çalışan bağlılığı şirkette ne düzeyde?

Hastaların hayatını değiştiren çığır açan yenilikler amacımız doğrultusunda çalışmaya; bilimi ve global kaynaklarımızı, insanlara yaşamlarını uzatan ve anlamlı biçimde iyileştiren tedaviler sunmak için kullanmaya devam ediyoruz. Çalışanlarımız, Pfizer dünyasının keyifli ve esnek çalışma ortamında ‘yaşam için çalışmanın mutluluğunu’ tadıyor ve ‘fırsatlarla dolu bir kariyer’ yoluna sahip oluyor. Çeşitlilikle zengin, kapsayıcılıkla bütün anlayışımız kapsamında şirketimizde cinsiyet, jenerasyon ve engellilik çeşitliliği, cinsel yönelim, kapsayıcı kültür ve iş-yaşam entegrasyonunu geliştirmek üzere Mozaik inisiyatifini de hayata geçirdik. Cinsiyet ayrımı yapmadan tüm partnerlerin özel sağlık sigortası kapsamına alınması gibi çok yenilikçi çalışmalara imza atmanın yanı sıra esnek çalışma ve ‘Lider Okulu’ konumlanmamızla sadece sektöre değil, tüm İK dünyasına örnek olacak projeler geliştirip uyguluyoruz.

Farklı sektörlerden 214 şirketin çalışanlarıyla gerçekleştirilen anketler ve bağımsız bir değerlendirme kurulu tarafından elde edilen sonuçlar neticesinde, Happy Place to Work Türkiye’nin En Mutlu İşyerleri Araştırması’nın Bilim kategorisinde “Türkiye’nin En Mutlu İşyeri” seçildik. Pfizer olarak mutluluk bizim de temel değerlerimizden biri, aynı çatı altında mutlu bir aileyi oluşturduğumuzu bir kez daha kanıtlamış olduk. Bu da bizim her koşulda çalışanlarımıza yönelik doğru ve etkili adımlar attığımızın bir göstergesi.

Çalışanlarımızın sahip oldukları fırsatlara, esenliğe, refaha ve mutluluğa yönelik farklı uygulamaları da değerlendirmeye, bir adım öteye giderek bu fikirleri yenilikçi şekilde hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Pfizer olarak sizi farklı kılan insan kaynakları uygulamalarınıza örnek verecek olursanız en önemlileri neler olur?

Pfizer çalışma yaşamına esneklik ve esenlik getiren ‘Pflex’ adını verdiğimiz esnek çalışma uygulamalarımızı yakın zamanda yenileyerek çalışanlarımıza duyurduk. ‘Dilediğin Yer İş Yerin’ uygulamamız sayesinde çalışanlarımız pandemiden önce çarşamba günleri diledikleri yerden çalışabiliyorlardı. Pandeminin gölgesinde geçen yılların ardından, yeni ofisimizde yüz yüze gelerek kültürümüzü, aidiyet ve bağlılık duygularımızı pekiştirmek üzere haziran ayından itibaren hibrit çalışma modeline geçerek haftada 2-3 gün ofislerimizden çalışmaya başladık.

Esnek çalışma kapsamında; doğum günü izni, esenlik günü izni, 12 haftalık babalık izni, 1 gün taşınma ve yas izni, ailedeki hastalıklarda refakatçi izinlerimiz bulunuyor. ‘Hayalin İçin İzin Senin’ uygulamamız ise Pfizer’de 15 yılını doldurmuş, çalışanlarımıza özel bir esnek uygulamamız. Bu kriteri karşılayan Pfizer çalışanlarımız isterlerse 3 aylık izin hakkını değerlendirerek hayallerini gerçekleştirmek üzere kariyerlerine mola verebiliyorlar.

Günde 4 saatin üzerinde toplantıya girmiyor, günün ortasında 2 saatlik ara verebiliyor, esenliğimize özellikle fiziksel anlamda dikkat edebiliyor ve buna vakit ayırabiliyoruz. Senede 5 haftamızı tüm şirket olarak odaklanma haftaları olarak konumluyoruz. Bu haftalarda kritik önem taşımayan toplantılarımıza ara vererek hem iş önceliklerimize hem de esenliğimize zaman ayırabilmeyi hedefliyoruz. Ayrıca çalışma saatlerinde daha da esnedik, çalışanlarımız yöneticileriyle koordine olarak çalışma saatlerini artık özgürce kendileri belirleyebiliyorlar. Yılda bir kez yan haklarımızı değiştirebildiğimiz Pfizer Mutfak ve yazın haftanın 4 günü yarımşar saat fazla çalışıp cuma günleri işimizi 2 saat erken bitirebildiğimiz yaz saati uygulamamız da devam ediyor.

“Pfizer Türkiye olarak, globalde ‘Lider Okulu’ ve yetenek havuzu olarak görülüyoruz ve Türkiye’den yurt dışına transfer olan yeteneklerimizle her zaman öne çıkıyoruz. Bu başarının arkasındaki stratejimiz ise rotasyon ile lider yetiştirmek. Pfizer Türkiye çalışanları departmanlar arası proje takımlarında görev alarak bakış açısını geliştirebiliyor, gelişimi destekleyen rotasyon ve eğitim programlarıyla Pfizer’in liderlerinden biri olabiliyor.”

Şirketinizde yetenek yönetimi konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz? Kendi içinizden liderler yetiştirme konusuna yaklaşımınız nasıl?

Pfizer’de, ‘Rotasyon ile Lider Yetiştirme’ ve ‘Uluslararası Kariyer Fırsatları’, ana İK uygulamalarımızdan ve dünyaya yetenek kazandırmaya devam ettiğimiz, kültürümüzün en önemli parçaları. Pfizer Türkiye olarak, globalde ‘Lider Okulu’ ve yetenek havuzu olarak görülüyoruz ve Türkiye’den yurt dışına transfer olan yeteneklerimizle her zaman öne çıkıyoruz. Bu başarının arkasındaki stratejimiz ise rotasyon ile lider yetiştirmek. Pfizer Türkiye çalışanları departmanlar arası proje takımlarında görev alarak bakış açısını geliştirebiliyor, gelişimi destekleyen rotasyon ve eğitim programlarıyla Pfizer’in liderlerinden biri olabiliyor.

Pfizer olarak yeni mezunları bünyemize kattığımız ve geleceğin liderleri olarak yetiştirdiğimiz kariyer programlarımıza “Universe” diyoruz. Pfizer’de çalışacak arkadaşlarımızda aradığımız en temel özellik öğrenme isteklerinin, becerilerinin ve odaklarının yüksek olmasıdır. Pfizer Türkiye olarak yarı zamanlı işe alım sürecinde adayın öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmasına dikkat ettiğimiz kadar ileride bir Pfizer çalışanı olacak yetkinliklere sahip olmasına da dikkat ediyoruz. Kişinin merakı, vizyonerliği ve istekliliği ile ilgileniyoruz.

  • MT Universe:

MT Universe kariyer programı sayesinde çalışanlarımız, kendilerini özenle hazırlanmış bir eğitim programı ile geliştirebilir ve rotasyon imkanlarından da faydalanarak iş üzerinde gelişimlerine devam edebilirler. Aynı zamanda uluslararası bir çalışma ortamı sunan Pfizer’de farklı bakış açıları ve iş yapış biçimleri edinebilirler.

Bu programın en güzel yanlarından biri de çalışanlarımızın bir yandan kendilerini geliştirirken bir yandan da gerçek bir sorumluluğa sahip olmalarıdır. Pfizer Universe Kariyer Programımıza başvuran adaylarımızda aradığımız en temel özellikler; kişinin öğrenme isteğinin ve becerisinin yüksek olması, iletişim becerilerinin ve zihinsel yetkinliğinin kuvvetli olması, dinamik ve takım çalışmasına yatkın olmasıdır.

  • PT Universe:

Bir yandan çalışıp bir yandan da kariyerine yatırım yapmak isteyen üniversite ve yüksek lisans öğrencileri haftada en az 2,5 gün ayırarak hem ilaç sektörünün dinamiklerini öğrenme hem de Pfizer’i yakından tanıma fırsatı yakalamış oluyor.

  • Medical Universe:

Tıp ve eczacılık fakültelerinde eğitimlerine devam eden üniversite öğrencileri Medical Universe pozisyonlarına başvurarak henüz kariyerlerinin başında ilaç şirketinde medikal alanda neler yapabileceklerini deneyimleme fırsatı yakalıyorlar.

Çalışanların profesyonel gelişimleri için onlara ne gibi fırsatlar sunuyorsunuz?

Kurumsal Eğitim ve Gelişim Departmanımız öncülüğünde Pfizerliler’in, eğitimlerin en iyi versiyonlarına ulaşmalarını desteklemek ve kurumsal kapasitemizi geliştirerek hastaların hayatlarını değiştirecek çığır açan yeniliklere katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Her yıl belirlenen ihtiyaç ve kilit konular etrafında, merkez ve saha çalışanlarına özel oluşturduğumuz eğitim ve gelişim programları yayınlıyoruz. Pfizerliler’in, geliştirmek istedikleri beceri ve yetkinliklere göre uygun olan eğitim programlarına katılmalarını sağlıyoruz. Sunduğumuz eğitimlerin yanı sıra kişilerin yetenek gelişimini kapsamlı bir boyutta ele alıyor, gelişimlerini birbirlerinden ve deneyimlerden öğrenme, çalışanlarımızın etrafında farklı araçlarla oluşturduğumuz öğrenme ortamı ile onları destekliyoruz.

Çeşitliliği ve kapsayıcılığı desteklemek üzere ne gibi uygulamalarınız var?

Pfizer Türkiye olarak çeşitlilikle zengin, kapsayıcılıkla bütün anlayışımız kapsamında şirketimizde cinsiyet, jenerasyon ve engellilik çeşitliliği, cinsel yönelim, kapsayıcı kültür ve iş-yaşam entegrasyonunu geliştirmek üzere Mozaik inisiyatifini 2019 yılında hayata geçirdik. Bu kapsamda, babalık iznimizin 12 haftaya çıkarılması, Mom2Mom uygulamamızla doğum iznine çıkmış bir annemizin doğum iznine çıkacak bir kişiye mentor olması, bu modelin babalarımızı da kapsayacak şekilde Parent2Parent’a evrilmesi, kadın liderlerin EmpowerWomen seminerleri, Pfizerliler’in düşüncelerini ve fikirlerini rahatça dile getirebildiği BirDiyeceğimVar platformu, Onur Haftası etkinliklerimiz, Pfizerliler’e ek olarak, cinsiyet ayrımı yapmadan tüm partnerlerin de özel sağlık sigortası kapsamına alınması gibi pek çok çalışmamızı sayabiliriz.

Çalışanlarınız için global bir firma olmanızın ne gibi avantajları var? Pfizer Türkiye’den son zamanlarda yurt dışına yönetici transferi ne sıklıkta gerçekleşti? Burada süreç nasıl işliyor?

Dünyada 125 ülkede yaklaşık 78.500 Pfizerli çalışıyor ve hâlihazırda uluslararası Pfizerler’de başarıyla görevlerini sürdüren 60’ın üzerinde yöneticimiz var.Bu başarının arkasındaki stratejimiz ise rotasyon ile lider yetiştirmek. Pfizer Türkiye çalışanları departmanlar arası proje takımlarında görev alarak bakış açısını geliştirebiliyor, gelişimi destekleyen rotasyon ve eğitim programlarıyla Pfizer’in liderlerinden biri olabiliyor.

Sadece Türkiye’de değil, faaliyet gösterdiğimiz 150 ülkede de rotasyon ve terfi olanakları sunuyoruz. Çalışanlar bir yandan, Pfizer dünyası içinde çok yaygın olan 6 ay ya da 1 yıl gibi belirli süreli görevlendirmelerle, bir projeye destek vermek, yeni kurulan bir birime yol göstermek ya da geçici olarak boş olan bir pozisyonu doldurmak amacıyla başka bir ülkede görev alabiliyor ve kendilerini geliştirebiliyor.

Türkiye’den yetişen liderler farklı pozisyonlarda fazlaca tecrübe kazanıyor. Çeşitlilik ve dinamizm kişiye farklı bakış açıları katarken, rotasyon kurgusu bağlılığı da artırıyor. Liderlerimiz, Pfizer kültürünü pekiştirmiş ve bağlılığını en yüksek seviyeye çıkarmış şekilde globale açılmış oluyor. Ayrıca çok hızlı değişen ve belirsizliği yüksek bir ortamda yetişip gelişen liderlerimiz, dünyanın başka yerlerine kolaylıkla adapte olabiliyor ve fark yaratabiliyorlar.

Güzel bir örnek vermek gerekirse, 17 yıldır Pfizer ailesinin bir üyesi olan eski İK Direktörümüz Serra Uluışık’ı, 20 yıldan fazla bir süredir dünya çapında örnek bir yetenek havuzu olarak konumlanan Pfizer Türkiye’nin bu vizyonunu global boyuta taşımak üzere Mart 2021 itibariyle Global Yetenek Havuzu Stratejileri Direktörü olarak İtalya’ya gönderdik. Bu atama hem Türkiye’den yetişen Pfizerliler’in ‘Lider Okulu’nda çok iyi yetiştiklerinin hem de globalde yetenek yönetimine çok iyi bir örnek olduğumuzun bir göstergesi.

İK ve employer branding deyince ilaç sektöründe ödüllerde de başı çekiyorsunuz. Son dönemde aldığınız ödüllerden bahseder misiniz?

Çalışanlarımızın sahip oldukları fırsatlara, esenliğe, refaha ve mutluluğa yönelik farklı uygulamaları değerlendirmeye, bir adım öteye giderek bu fikirleri yenilikçi şekilde hayata geçirdiğimiz için yakın dönemde çok anlamlı ve gurur verici ödüllerin sahibi olduk.

Farklı sektörlerden 214 şirketin çalışanlarıyla gerçekleştirilen anketler ve bağımsız bir değerlendirme kurulu tarafından elde edilen sonuçlar neticesinde, Happy Place to Work Türkiye’nin En Mutlu İşyerleri Araştırması’nın Bilim kategorisinde ‘Türkiye’nin En Mutlu İşyeri’ seçildik. Pfizer olarak mutluluk bizim de temel değerlerimizden biri, aynı çatı altında mutlu bir aileyi oluşturduğumuzu bir kez daha kanıtlamış olduk. Bu da bizim her koşulda çalışanlarımıza yönelik doğru ve etkili adımlar attığımızın bir göstergesi.

Gençlerin kariyer platformu Youthall tarafından düzenlenen ve bu yıl 19 kategoride 162 şirketin katılımı ile gerçekleşen, 219 farklı üniversiteden ve 231 farklı bölümden toplam 85.173 oy kullanılan Youth Awards’ta en iyi şirketler ve işveren markası çalışmaları belirlendi. Oylama sürecinin ardından Pfizer olarak, ‘Gençler Tarafından En Çok Çalışılmak İstenen Sağlık Şirketi’ kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olduk.

Realta Danışmanlık tarafından, 76.322 üniversite öğrencisi ve 24.514 genç profesyonelin katılımıyla ortalama 250 şirketin online ortamda değerlendirildiği ‘En Gözde Şirketler’ araştırmasında bu yıl da ‘En Gözde İlaç Şirketi’ olmayı başardık. Öğrencilerin, genç çalışanların ve çalışan adaylarının, şirketler açısından her yıl nabzını tutan Universum, bu yıl 10’uncusunu düzenlediği ve 90 binin üzerinde gençle gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin En Çekici İşverenler Araştırması’na ait sonuçları Harvard Business Review Türkiye Dergisi’nin Eylül sayısında açıkladı.

Pfizer olarak, 5 farklı alanda öğrencilerin ve genç profesyonellerin ilk 50 listesine adımızı yazdırmanın yanı sıra, tıp / sağlık bilimleri öğrencileri ve profesyonelleri, fen bilimleri öğrencileri bize birinciliği lâyık gördüler. Fast Company ve ERA Research iş birliğinde, Kariyer.net desteğiyle gerçekleşen ve şirket kültüründe en iyileri öne çıkarmayı amaçlayan ‘Kurum Kültürü 100’ (Corporate Culture 100) araştırmasında bu yıl da listede yer almanın mutluluğunu yaşadık.

 

İlginizi çekebilir

Humanis Organizasyonuyla CerModern’de Atatürk’e Adanmış Özel Sergi

İlaç ve sağlık şirketi Humanis’in organizasyonuyla, Ankara CerModern’de Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk …