TRPharm, Oftalmolojide Sağlığı İnovasyon ile Buluşturuyor

Bu sene 10. yılını kutlayan TRPharm, oftalmoloji alanındaki çalışmalarına başladı ve UV ve mavi ışığın zararlı etkilerine karşı gözleri koruyan ve gözü nemlendiren inovatif bir göz damlasını hekimler, eczacılar ve halkımızın kullanıma sundu. TRPharm Oftalmoloji Ekibi ile yeni ürünün lansman süreci, firmanın oftalmoloji yapılanması ve odaklandıkları alanlar üzerine konuştuk.

TRPharm Oftalmoloji İş Birimi’ni tanıyabilir miyiz?

Ecz. Mehmet Araç, Doç. Dr. Tolga Tunçel, Nazlıcan Işıtman, Dr. Erkan Atak

Nazlıcan Işıtman / Pazarlama Direktörü: İTÜ Kimya Mühendisliği mezunuyum. Ürün yönetimi ve pazarlama alanında yüksek lisans yaptım. 20 yıldır ilaç sektöründe, satış ve pazarlama yöneticisi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır TRPharm takımında pazarlama direktörü olarak görev yapıyorum. TRPharm’ın faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde ve tedavi alanlarında hekimlere, hastalara ve partnerlerimize sunduğumuz çözümlerle köprü olma misyonuna katkıda bulunduğum için mutluyum.

Ecz. Mehmet Araç / Ürün Müdürü: Kurucusu İhsan Doğramacı’nın “Daha ileriye, en iyiye” sözünü slogan edinen Hacettepe Üniversitesi ile hayat felsefemin birebir örtüştüğü Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 2012 yılında onur öğrencisi olarak mezun oldum.

İlaç sektörünün geleceği olan ve daha ileriye, en iyiye vizyonu ile örtüşen biyoteknoloji alanındaki doktora çalışmalarımı Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı’nda 2016 yılına kadar sürdürdüm. 8 yıldır ilaç sektöründe pek çok farklı terapötik alanda çalıştım. Hastaların, hekimlerin ve eczacıların ihtiyaçlarına cevap olma imkânı buldum. 1 yılı aşkın bir süredir de sloganı “Sağlığı İnovatif Çözümlerle Buluşturuyoruz” olan TRPharm takımında nadir hastalıklar ve oftalmoloji alanlarında inovasyon ve fayda odaklı çözümlerin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Dr. Erkan Atak / Medikal Müdür: Diagnostik ve oftalmoloji tedavi alanlarında medikal müdür olarak çalışıyorum. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yine Kocaeli Devlet Hastanesi acil serviste 4 yıl kadar çalıştım. 1 yılı aşkın bir süredir TRPharm’da çalışıyorum. Ekip ruhu ve mutlu çalışmak en önde gelen değerlerim olduğu için böyle bir ortamda çalışmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Süha Bulut / Oftalmoloji İş Segmenti Lideri: Çağ Üniversitesi Banking & Insurance Bölümü eğitimimin ardından American York Üniversitesi İşletme Yönetimi yüksek lisans programından mezun oldum. 2005 yılında adım attığım ilaç endüstrisinde aralık vermeden yerli ve global ilaç şirketlerinde farklı görev ve pozisyonlarda farklı terapötik alanlarında deneyim sahibi oldum.

2017 yılında TRPharm’da proje koordinatörü olarak göreve başladım, günümüze kadarki olan süreçte TRPharm’ın kültürü ve ‘Global İnovatif Sağlık Şirketi’ olmak vizyonu doğrultusunda farklı disiplinlerin getirdiği zenginlik ile portfolyomuzdaki ürünlerin karşılanmamış ihtiyaçları karşılaması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz. Bu vizyonla TRPharm Takımı’nın bir parçası olmaktan onur ve gurur duyuyorum.

TRPharm’ı oftalmoloji alanına girmeye yönlendiren ne oldu?

TRPharm Oftalmoloji İş Birimi kurulurken üç konuyu önceliklendirdik. Bunlardan ilki TRPharm’ın kurulduğu ilk günden bu yana  ‘Karşılanmamış İhtiyaçlara Yanıt Olma ve Sağlığı İnovatif Çözümler ile Buluşturma’ ana ilkelerini esas alan çözümleri tüm halkımızın hizmetine sunmak oldu. En büyük sorumluluğumuz dokunduğumuz yaşamlara karşı. Bugüne kadar nadir hastalıklar, onkoloji ve hematoloji ve daha birçok alanda karşılanmamış ihtiyaçları büyük bir gururla giderdiğimize inanıyor ve her geçen gün daha fazlası için çalışıyoruz.

Bu doğrultuda 10 yıldır birlikte çalıştığımız pek çok partner firmanın yanı sıra, oftalmoloji alanında İtalya’nın Servimed firması ile güçlerimizi birleştirdik. UV ve mavi ışığın zararlı etkilerine karşı gözleri koruyan ve gözü nemlendiren inovatif bir göz damlasını hekimlerimizin, eczacılarımızın ve tüm halkımızın kullanımına Ocak 2023 itibarıyla sunduk.

İkinci önceliğimiz paydaşlarımızın ihtiyaçlarına uygun, dinamik ve tecrübeli bir takımın bir araya getirilmesi oldu. Ekibimizin oftalmolojideki toplam bilgi birikimine bakıldığında yaklaşık 100 insan yılı değerinde bir oftalmoloji tecrübesinden oluştuğu hemen fark edilecektir. Bu da oftalmoloji hekimlerimizi ve onların ihtiyaçlarını ne denli işimizin merkezinde tuttuğumuzun en büyük göstergesidir.

Üçüncü olarak ise 10. yılımızı kutladığımız 2023 yılında sağlığı inovasyon ile daha fazla buluşturabileceğimiz en bilimsel alanlardan biri olan oftalmoloji ile yanıt olabileceğimiz alanları birleştirmek oldu. Bugüne kadar hizmet verdiğimiz tüm alanlarda bilimselliği ve bilimin gelişmesi adına derneklerimiz ve hekimlerimiz ile kurduğumuz güçlü bağları daima en ön planda tuttuk. Türk Oftalmoloji Derneği ile geçmişten gelen bilimsel paydaşlıklarımızı ve çalışmalarımızı daha fazla artırarak ilerlemeyi hedefliyoruz.

Karar almak çok zordur ve sürdürülebilir başarı ardışık doğru kararlardan geçer. Oftalmoloji alanına bizleri yönlendiren ise bir takım olarak takımın her bireyi tarafından alınan ardışık doğru kararlar neticesinde oldu. Müşteri ve hedef kitle içgörüleri takımın tüm paydaşları ile birlikte değerlendirildiğinde ve karar mekanizmasının temeline data ve analiz koyulduğunda geriye kalan tek şey ilk adımı atmak.

Oftalmoloji alanında hangi hastalıklara odaklanıyorsunuz?

Oftalmolojinin şirket kültürümüz ve DNA’mız ile çok örtüşen bir alan olduğunu düşünüyoruz. Artan ve artmakta olan insan ömrü ve buna ilaveten insan gözünü etkileyen faktörlerin sayısı ile birlikte gelecekte göz alanında çok daha fazla inovasyon ihtiyacının ortaya çıkacağına inanıyoruz. Oftalmoloji alanı tüm şirketimizde büyük bir heyecan uyandırıyor. TRPharm’ı bir arada tutan ortak amaç; sağlıkla yenilikçi çözümleri buluşturmaktır. İnsanlar her gün şükretmek için sayısız nedenle uyanır, böyle sınırsız bir amaca hizmet etme şansı da bizim için onlardan bir tanesi.

İlk etapta kuru göz, kişisel koruyucu ekipmanlar, tıbbi cihazlar ve mikronütrisyon alanlarına odaklanıyoruz. Gelecek adına ise çok daha komplike ve yaşam kalitesini düşüren, hatta görme kaybına neden olabilen rahatsızlıkların çözümüne yönelik inovatif ürünleri ülkemize kazandırabilmek için çalışıyoruz.

Oftalmoloji terapötik alanına çok geniş perspektiften ve kutunun dışından bakmayı tercih ediyoruz. Kendimizi yalnızca ilaç ile sınırlı tutmuyor; diagnostik, giyilebilir teknolojiler, yapay zekâ, dijital terapötik ve daha pek çok alana yönelik tanı ve tedavide kullanılan ürün üzerine çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

Bize biraz lansman sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Aralık 2022 itibarıyla iç medikal eğitim ve lansman toplantımızı İstanbul’da Prof. Dr. Koray Gümüş önderliğinde gerçekleştirdik. Lansman ürününüzün oftalmoloji alanındaki ilk gözbebeğimiz olması nedeniyle şirketimizin çeşitli departmanlarının da katıldığı dayanışmamızın nişanesi olan bir etkinlik de düzenleyerek bir araya geldik. İyi işleyen takımların, daha iyisini başarmak için birbirine destek olan unvanlar yerine fikirler hiyerarşisinin olduğu, insanların birbirini gereksiz yere yormadığı, dinlemenin konuşmaya göre erdem sayıldığı, problemlerin ortak akılla çözüldüğü bir kültürde barınabileceğine inanıyoruz. TRPharm’da takım ruhumuzun merkezinde dayanışma vardır. Amacımızdan aldığımız güçle, dayanışma kavramını yalnızca ekip arkadaşlarımızı değil, aynı zamanda tüm paydaşları dahil edecek şekilde geniş düşünüyoruz.

Tüm hekimlerimize ve eczacılarımıza yönelik lansman toplantılarımıza ise Mart 2023 itibarıyla başladık. Lansman toplantılarımızı Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Prof. Dr. Osman Şevki Arslan, Prof. Dr. Özlem Evren Kemer, Prof. Dr. Mustafa Ünal ve Prof. Dr. Koray Gümüş gibi oftalmoloji alanına bilimsel yönden katkı veren fikir liderlerimizin öncülüğünde ve daha pek çok değerli fikir liderimizin önderliğinde gerçekleştirdik.

2023 yılında TRPharm Oftalmoloji olarak Türk Oftalmoloji Derneği’nin tüm bilimsel toplantılarında yer alarak derneğimize bilimsel desteğimizi en üst düzeyde sağlamak istiyoruz.

Önümüzdeki dönemde pazara sunacağınız yeni bir ürününüz olacak mı?

Oftalmoloji hekimlerimizin bizlere iletmiş olduğu karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik inovatif ürünleri iş geliştirme, pazarlama ve medikal departman olarak yoğun bir şekilde değerlendiriyoruz. Çok yakında yine tıbbi cihaz kategorisinde olan lipid bazlı inovatif bir göz damlasını tüm sağlık personellerimizin ve halkımızın kullanımına sunuyor olacağız.

Ürünlerinizin ihracatını yapıyor musunuz?

Ürünlerimizin lansmanını Türkiye’de gerçekleştirirken bir yandan da uluslararası iş birimimiz ile koordineli olarak pek çok ülkede pazar araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Çok yakın zamanda Türkiye’de elde ettiğimiz bilgi birikimi ve mediko-pazarlama stratejilerimizi çeşitli ülkelere transfer ediyor ve vizyon hedeflerimiz doğrultusunda daha güçlü adımlarla ilerliyor olacağız.

TRPharm Ar-Ge için ne kadar pay ayırıyor, oftalmoloji ürünleri geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarınız var mı?

Şirketimizin en çok değer verdiği konulardan bir tanesi de sahip olduğu entelektüel sermayedir.  Şirketimizin bünyesinde aynı zamanda bir de research departmanı bulunuyor. Kurumumuzda çalışan tüm ekip arkadaşlarımız özgürce fikirlerini ve yenilikçi ürün önerilerini bu departman ile paylaşabilmektedirler. Research departmanı, pazarlama ve medikal departman ile sinerji içerisinde çalışarak potansiyel ürünleri belirlemekte ve uygun olanlar için bir iş planı hazırlamaktadır. Oftalmoloji ekibi olarak research ile yoğun bir şekilde yenilikçi ürün ve molekül geliştirme çalışmalarını sürdürmekteyiz.

Diğer bir yandan, oftalmoloji alanında önemli fikir liderlerimiz ile düzenli olarak aylık danışma kurulları düzenleyerek dünyada farklı tedavi çözümleri sunan firmaların ürün portföylerini inceliyoruz. Açıkçası çok da ince eleyip sık dokuduğumuzu ve tüm ürünlere büyük bir titizlikle yaklaştığımızı belirtmek isterim. Çok yakın bir zamanda yenilikçi pek çok ürünün lansmanını peş peşe yapacağız.

Göz sağlığı konusunda son kullanıcıya yönelik kampanyalarınız/projeleriniz var mı ya da planlıyor musunuz?

Pazarlama olarak amacımız; daima hekim, eczacı ve son kullanıcı/hasta üçgenini oluşturmak ve bu yapıdaki tüm paydaşların fayda göreceği yenilikçi projeler oluşturmaktır. Oftalmoloji ekibi olarak tüm paydaşlarımızı kapsayan ve omni-channel pazarlama stratejileri ile erişim ve marka bilinirliğimizi artıracağımız inovatif projeler için bizi izlemeye devam edin.

TRPharm’ın oftalmoloji alanındaki vizyonundan bahseder misiniz?

TRPharm olarak oftalmoloji alanındaki 2030 vizyonumuz; göz ve oftalmoloji denildiğinde sağlık meslek mensuplarının ve toplumun aklına ilk gelen ‘En inovatif Sağlık Şirketi’ olmaktır. Oftalmoloji alanında yakın bir zamanda pek çok yenilikçi molekül ve tedavi seçenekleri ile bu vizyonu destekleyen adımlarımızı duyuyor olacaksınız.

Bunun dışında Türkiye’de eczaneye adımınızı attığınızda anne-çocuk sağlığı, cilt sağlığı, sporcu sağlığı gibi pek çok farklı kategori ile karşılaşabilmektesiniz fakat en sakınılası ve belki de en değerli parçamız olan gözümüzü korumak ve yaşlanmasını önlemek için herhangi bir kategori bulunmuyor. Eczacılarımızın koruyucu ve önleyici ürünler hakkında toplumu bilinçlendirdiği eczanelerinde Göz Sağlığı Kategorisi yaratıp TRPharm’ı buraya konumlandıracağımız günlerin hayalini şimdiden kuruyoruz.

Ülkemizde koruyucu/önleyici ürünleri/takviyeleri kullanan bilinçli kişi sayısı toplum içerisinde her geçen gün daha da fazla artıyor. İnanıyoruz ki böyle bir kategorinin oluşturulması ile birlikte önlenebilir hastalıklar konusunda toplumumuzu inovatif çözümler ile buluşturmaya devam edeceğiz.

İlginizi çekebilir

Merck Türkiye’den, Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çalışanlarına Fertilite Tedavileri Yardımı… 

Önde gelen bir bilim ve teknoloji şirketi olan Merck, ‘Fertilite Tedavileri Yardımı’  inisiyatifiyle birlikte, ebeveyn olmak isteyen çalışanlarını destekliyor.