AstraZeneca Solunum Alanında 40 Yılı Aşkın Tecrübesi ile Hastaların Yanında

Astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavilerinde inhaler olarak kullanılan ve biyolojik olarak da kullanılmak üzere geliştirilen yeni tedavileri ile solunum alanında 40 yılı aşkın deneyimi bulunan AstraZeneca, farklılaştırılmış inhale tedaviler, yeni kombinasyonlar, cihazlar ve biyolojik ürünler yelpazesi sunarak astım ve KOAH tedavisinde öncü bir konumda olmayı hedefliyor.

Dr. Deniz Ertürk Erem
AstraZeneca Türkiye
Medikal Direktörü

Berrak Yücel
AstraZeneca Türkiye
Biyofarma İş Birimi Direktörü

AstraZeneca’nın solunum alanındaki vizyonu nedir? Solunum alanındaki ürün hattınızı biraz anlatır mısınız?

AstraZeneca’nın astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavilerinde inhaler olarak kullanılan ve biyolojik olarak da kullanılmak üzere geliştirilen yeni tedavileri ile solunum alanında 40 yılı aşkın deneyimi bulunuyor. Solunum alanındaki amacımız; farklılaştırılmış inhale tedaviler, yeni kombinasyonlar, cihazlar ve biyolojik ürünler yelpazesi sunarak astım ve KOAH tedavisinde öncü bir konumda olmak. Solunum alanında güçlü ürün portföyümüzü de bu doğrultuda genişletmeye devam ediyoruz. İnhale kombinasyon tedavisindeki gücümüzü artırıyor, eozinofilik inflamatuvar hastalıklarla yaşayan kişiler için karşılanmamış ihtiyaçları ele alıyor, biyolojik ürün portföyümüzü geliştiriyor ve erken müdahale ile güçlü bir tedavi sağlama imkânı sunuyoruz.

Pandemi sonrası solunum sağlığı hizmetlerinin dönüşümünü desteklemeyi ve 2030 yılına kadar solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ölümleri küresel çapta üçte bir oranında azaltmayı amaçlayan Uluslararası Solunum Koalisyonu’nun (IRC) kurucu ortaklarından birisiyiz.

Toplumumuzdaki KOAH farkındalığını değerlendirecek olursanız neler söylersiniz? Farkındalığı artırmak üzere solunum ekibi olarak gerçekleştirdiğiniz ve planladığınız projelerden biraz bahseder misiniz?

Özellikle sigara ve çeşitli çevresel faktörlerin gelişiminde rol oynadığı ve hava yollarının daralmasına bağlı gelişen KOAH dünyada milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden küresel bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürüyor. KOAH’ın semptomlarının hastalar tarafından yeterince ciddiye alınmaması sonucunda tanısı maalesef hastalığın çok geç evrelerinde konmaktadır. KOAH’ın ilerleyişi, erken tanı konulmasının yanı sıra, tütün kullanımı gibi risk faktörlerinden uzaklaşmakla durdurulabiliyor. Bu nedenle farkındalık çalışmaları büyük önem taşıyor. Biz de bu hastalıkta farkındalık çalışmalarımız doğrultusunda solunum hastalıklarını en çok etkileyen faktörlerden biri olan hava kirliliğine dikkat çekiyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda nefesimizle tetiklenen özel bir tablet uygulaması geliştirdik. Uygulama aracılığıyla sağlık çalışanlarının bulunduğu noktalarda hava kirliliği oranlarını kendileriyle paylaştık. Ayrıca artırılmış gerçeklik (AR) ile hastalık ve tedavi modellerini sağlık çalışanlarıyla buluşturmaya ve bu kapsamda erken ve etkili tedavilerin hastalarla buluşmasına olanak sağlıyoruz. Projeyi diğer tedavi alanlarına da genişleteceğiz. Çağımızın en önemli sorunları arasında yer alan temiz enerji üretimi gibi konularda çözüm geliştiren global teknoloji şirketi Honeywell ile küresel ısınmanın artışına sıfıra yakın etkisi olan bir itici gaz HFO-1234ze’yi kullanarak yeni nesil solunum inhalatörleri geliştirmek için de iş birliği yapıyoruz. Öte yandan 2021 yılında KOAH Hastaları Derneği’nin koşulsuz desteğimiz ile başlattığı “KOAH’a Karşı Çal Bi’ Islık” projesi kapsamında bu hastalığın nedenleri ve belirtilerine dair toplumu bilinçlendirme çalışmaları sürüyor. www.koahakarsicalbiislik.com sitesini ziyaret edenler KOAH ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilecekleri gibi burada yer alan testi tamamlayarak bu hastalıkla ilişkili riskleri taşıyıp taşımadıklarını da öğrenebiliyor. Bu yıl da dernek ile bu projeyi büyütmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan “Dünya KOAH Günü” nedeniyle kasım ayının 2. haftası boyunca da farklı projelerimizle de milyonlarca kişiye ulaşacağız. Bu çalışmalarımızın yanında solunum hastalıklarının gelişimini önlemek ve ulusal solunum stratejilerini oluşturmak amacıyla faaliyet gösteren Türkiye Solunum Koalisyonu’na da koşulsuz desteklerde bulunuyoruz. Tüm bunların yanı sıra, ilaçlarımız ve klinik çalışmalarımız da günümüzde kronik solunum hastalıklarının yönetimini değiştirmeye yardımcı oluyor. Astımda tanı oranlarını artırarak ulusal ve uluslararası kılavuzların uygulamaya geçirilmesini destekleyerek sonuçları iyileştirmeye odaklanıyoruz. KOAH’da hastalık ilerleyişini sınırlamak için geniş tanı ve erken tedavi ihtiyacının önemine dikkat çekiyoruz.

Son olarak KOAH gününe özel mesajlarınızı alabilir miyiz?

Toplumu KOAH’ı en yaygın ölüm nedenleri arasından çıkarmak için farkındalığa ve harekete geçmeye davet etmesi ve bu alanda çalışmalar yürüten kamu ve özel kurumları bir araya getirmesi sebebiyle Dünya KOAH Günü büyük önem taşıyor. Bu ciddi hastalığa karşı akademi, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri yapmaya devam edeceğiz. Bu hastalıkla ilgili uygun tedavilerin sunulması ve toplum genelinde farkındalığın artırılması için üzerimize düşen sorumlulukları her zaman yerine getirmeye hazırız.

İlginizi çekebilir

Novo Nordisk Türkiye, Bir Kez Daha ‘En İyi İşveren’ Seçildi

Danimarka merkezli global sağlık şirketi Novo Nordisk, Great Place to Work® Enstitüsü tarafından Türkiye’de bir kez daha ‘En İyi İşveren’ seçilerek, genel sıralamada 4. sıraya yükseldi.