Türk Kardiyoloji Derneği ‘Kadın Kalbi’ni Anlattı

Türkiye’nin iyileştiren gücü Abdi İbrahim’in koşulsuz desteği ile Türk Kardiyoloji Derneği tarafından düzenlenen ‘Kadın Kalbi’ isimli webinarda, kadınlarda kalp-damar sağlığı hakkında bilgi ve veriler paylaşıldı. TKD Yönetim Kurulu Üyesi, TKD Kadın ve Kalp Sağlığı Proje Grubu Koordinatörü Doç. Dr. Fahriye Vatansever Ağca ve TKD Kadın ve Kalp Sağlığı Proje Grubu Başkanı Prof. Dr. Şule Karakelleoğlu, kalp hastalıklarının kadınlarda çok daha seyrek görüldüğü yönündeki yanlış inanışa dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak için webinarı özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediklerini ifade etti. 

TÜRK Kardiyoloji Derneği (TKD), 8 Mart Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlediği webinar’da, kadınlarda kalp sağlığı konusunda önemli bilgiler verdi. Abdi İbrahim’in koşulsuz desteğiyle ve TKD üyelerinin yanı sıra halka açık düzenlenen “Kadın Kalbi” isimli webinarda, kalp-damar hastalıklarının toplumda en sık ölüm nedeni olduğuna işaret edildi ve TKD’nin çalışmaları hakkında bilgi verildi. 

Prof Dr. Şule Karakelleoğlu ve Prof. Dr. Saide Aytekin moderatörlüğünde; Doç. Dr. Fahriye Vatansever Ağca, Prof. Dr. İrem Dinçer, Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk ve Prof. Dr. Gamze Babur Güler’in konuşmacı olarak katıldığı webinarda, kadınlarda kalp sağlığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, “kırmızı alarm”ı çağrıştırması açısından ‘kırmızı renk konsepti’ uygulandı. 

Her 3 kadından birinin ölüm nedeni kalp hastalıkları

Genel kanının aksine kalp-damar hastalıklarının kadınlar ve erkeklerde çok yakın oranlarda görülmesi ve her 3 kadından birinin ölümüne yol açması nedeniyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen webinarda, koroner kalp hastalıklarının kadınlardaki seyri, tanı yöntemleri ve tanısındaki güçlükler, kadınlarda kalp yetmezliği nedenleri, gebelikte kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi gibi son derece önemli konu başlıkları ele alındı. 

Kadınlarda atipik belirtilerle kendini gösterebiliyor

Kalp hastalıklarının kadınlarda, erkeklerde gördüğümüz alışılmış belirtiler dışında atipik tabir edilen daha farklı belirtilerle kendini gösterdiği vurgulanan webinarda, kadınlarda daha yüksek obezite oranları, meme dokusu ve kalp etrafında artmış yağ dokusu nedeniyle kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan tetkik ve görüntüleme yöntemlerindeki zorluklardan ve dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahsedildi.

Kansere bağlı ölümlerin 2 katı 

TKD Yönetim Kurulu Üyesi, TKD Kadın ve Kalp Sağlığı Proje Grubu Koordinatörü Doç. Dr. Fahriye Vatansever Ağca, webinara verdiği destek için Abdi İbrahim’e teşekkür ederek şunları söyledi: “Toplumda kalp-damar hastalıklarının kadınlarda daha az görüldüğüne dair yanlış bir kanı var. Bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, webinar için 8 Mart tarihini seçtik. Kardiyovasküler hastalıklar ülkemizde en sık ölüm nedenidir. 2022 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüm ölümlerin üçte birinden kalp ve damar sistemi hastalıkları sorumludur ve bu toplam kanser ölümlerinin 2 katından fazladır. TÜİK’in 2022 verilerine göre, kadınlarda kalp damar hastalığından ölüm sayılarına baktığımızda 88.563 gibi çarpıcı bir rakama ulaşılmaktadır. Oysa yalnızca 4.241 kadın meme kanserinden vefat etmiştir. Bu rakamlar durumun ciddiyeti hakkında bilgi vermektedir. Kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının en sık görüldüğü Avrupa ülkelerinden birisi Türkiye’dir. Her 3 kadından biri kalp damar hastalığından ölürken, ancak 30 kadından biri meme kanserinden ölmektedir. Kadınlarda genç yaşlarda bile kalp krizinden ölüm riski, erkeklerden 2 kat fazladır. Kalp damar hastalıkları her yaştaki kadını etkileyebilir. Ancak menopoz döneminde kadınlık hormonlarının koruyucu etkisinin ortadan kalkması ile beraber bu risk daha da artmaktadır. Kadın-erkek farkı 60 yaş üzerinde ortadan kalkmakta, kalp ve damar hastalıkları riski aynı oranlarda görülmeye başlamaktadır. Bu nedenle kadınlarda kalp hastalıkları ile ilgili farkındalığın artması büyük önem taşımaktadır.” 

İlginizi çekebilir

Pharminal İlaç, Maraton İzmir 2024’te Kanser Savaşçıları Derneği için Koştu

Pharminal İlaç, gönüllülük faaliyetlerini şirket kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak benimseyerek, 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen Adım Adım ile Maraton İzmir koşusuna katılarak Kanser Savaşçıları Derneği'ne destek oldu.