Berko İlaç, Lider Markaları ve Yenilikçi Tedavileri ile 40 Yıldır Toplum Sağlığına Değer Katıyor

Berko İlaç, Türk ilaç sektörünün ve ülke ekonomisinin sürdürülebilir oluşumuna 40 yıldır kesintisiz katkı sağlıyor. Berko İlaç CEO’su Ecz. Barış Özyurtlu, Berko İlaç’ın 40 yıllık başarı yolculuğunun 22 yılına tanıklık etmiş bir lider. Berko İlaç’ın 40 yıldır sağlığa katkıları, güncel çalışmaları ve gelecek hedefleri ile ilgili sorularımızı Ecz. Barış Özyurtlu yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Eczacılık fakültesi mezunuyum, meslek hayatıma 2002 yılında Berko İlaç’ta; ilk 6 ay TST, sonraki 6 ay bölge yöneticisi olarak başladım ve sonrasında bölge müdürü olarak görev aldım. 2008-2013 yılları arasında eczane eczacılığı yaptım ve aynı dönemde Berko İlaç’a danışman eczacı olarak hizmet vermeyi sürdürdüm. 2014-2016 yılları arası genel müdür yardımcısı, 2016 yılından günümüze genel müdür olarak görev yaptım. Şu an görevime Berko İlaç CEO’su olarak devam ediyorum. Dört yıl Diyarbakır Eczacı Odasında yönetim kurulu üyeliği, iki yıl TEB (Türk Eczacıları Birliği) delegeliği yaptım. İVEK Mütevelli Heyet Üyesiyim ve İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanlığını yürütüyorum. 2023-2025 dönemi TEB delegeliği görevine devam ediyorum ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu)Sağlık İş Konseyinin yeni yürütme kurulunda yer alıyorum.

Bu yıl 40. yaşını kutlayan Berko İlaç’ın, hiç hız kesmeyen büyüme yolculuğunda mihenk taşı olan ürünleri ve uygulamaları sizce nelerdir?

Berko İlaç, ilk olarak serum fizyolojiği Türk tıbbına kazandırdı. Sonrasında sektörün bir ihtiyacı olan çinko elementini ürün formunda, yine bir ilk olarak tıbbın kullanımına sundu. OTC alanında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının ilk kestiği ruhsatı alan firma Berko İlaç’tır, yine formülü bir ilk olan İburamin’i sektöre kazandırarak sektörde bugünkü konumuna gelmesinin temel adımlarını atmıştır. Bugün Türkiye ilaç pazarında toplam 12.200 form ilaç içinde, en fazla reçete edilen ilk 30 ilaç arasında Berko İlaç’a ait 4 ilaç bulunuyor ve bunlar; İburamin Cold Tablet, İburamin Cold Şurup, İburamin Zero Süspansiyon ve İbu-Fort Süspansiyon şeklinde. Aynı zamanda kaşık formumuz pazarlama alanındaki yenilikçi uygulamalarımız arasında yer alıyor.

Berko İlaç’ın bugün geldiği noktayı, üretim tesislerinizi, üretim teknolojinizi ve yıllık üretim kapasitenizi paylaşır mısınız?

Berko İlaç, 40 yılda toplam 171 ürününü tıbbın hizmetine kazandırdı. İleri teknolojilerin kullanıldığı ve yüksek kalite standartlarına uygun üretim yapılan Berko İlaç Üretim Tesisleri’nde; kendini toplum sağlığına adamış, yetkin ve eğitimli personeli titizlikle çalışıyor. Faz I, Faz II ve Faz III olmak üzere toplamda 21.000 m2 kapalı alana sahip Berko İlaç Üretim Tesisleri’nde, 2023 yıllında 90 milyon kutu üretim yapılarak yıl tamamlandı ve büyüyen kapasitesine bağlı olarak yapılan geliştirme yatırımlarıyla, 3 yıl içerisinde 180 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

Özellikle pediatri ve aile hekimliğinde lider olan Berko İlaç’ın Türkiye’deki konumu TL sıralamasında tüm firmalar arasında 35’inci, yerli firmalar arasında 13’üncü sırada yer alıyor. Kutu sıralamasında ise tüm firmalar arasında 13’üncü, yerli firmalar arasında 7’nci sırada yer alıyor. Aynı zamanda Türkiye’de son bir yılda reçete edilen “ilk 500 ürün” listesinde ürünü bulunan 67 firma arasında Berko İlaç, 18 ürün ile 5. ırada yer alıyor.

Berko ürünlerini şu an hangi ülkelere ihraç ediyor? Önümüzdeki yıllar için öncelikli olarak hangi pazarları hedefliyorsunuz?

Türkiye ilaç pazarında güçlü bir marka olan Berko İlaç, bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Başta Irak, Azerbaycan, Vietnam, Yemen, Suudi Arabistan Krallığı ve Balkanlar olmak 23 ülkeye aktif ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz sene Avrupa GMP denetimini başarıyla tamamladık ve EU GMP sertifikamızı aldık. Bu denetim süreci ile firmamız, Avrupa Birliği ve diğer regüle pazarlar için jenerik ürün geliştirebilir, ruhsatlandırabilir ve en güncel GMP gereklilikleri ile yüksek seviyede farmasötik kalite standartlarında ürün üretebilir olduğunu bir defa daha ispatlamış oldu. Orijinal ürün formülasyonları ve şekilleri ile yüksek kalitede üretim yapan Berko İlaç, artık EU GMP belgesi ile daha fazla ülkeye ihracat yapabilecek. Bunun için gerekli temaslarımızı başlattık.

Ar-Ge Merkeziniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Berko İlaç Ar-Ge Merkezi ileri teknolojik ürünlerin araştırılmasına ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlayan laboratuvarları, altyapı olanakları ve özel insan kaynağıyla çalışarak sadece Türkiye pazarı için değil, Avrupa pazarı için de Ar-Ge faaliyetlerine devam ediyor. 2018 yılında Ar-Ge belgesi almaya hak kazanan Berko İlaç Ar-Ge Merkezi’nde, her yıl yaklaşık 20 yeni ürün projesi geliştiriliyor.

Sürekli gelişmekte olan Berko İlaç Ar-Ge Merkezi’nde her yeni ürün sürecinde edinilen bilgi birikimi sonraki projelere aktarılıuyor. Bu sayede yürütülen projeler ile son üç yılda Ar-Ge Merkezi bütçemiz %300’ lük artış gösterdi. Yaklaşık 30 kişiden oluşan bilimsel yetkinlikte, yüksek lisans ve doktora derecesine sahip, eczacı, kimyager ve kimya mühendislerinden oluşan araştırmacı kadrosu, güncel teknoloji ile donatılmış laboratuvarları ve kapsamlı ekipman yapısı ile Berko Ar-Ge Merkezi; katma değeri yüksek, yenilikçi yeni form ve ürünler geliştirilmesi amaç ediniliyor.

Berko İlaç’ın gelecek hedef ve planları nelerdir?

Berko İlaç, akut tedavide bir firmanın gelebileceği en iyi konuma ulaştı. Gelecek için yeni terapötik alanlara girme hedeflerimiz var. Diyabet, kardiyovasküler, anemi, bakteriyel hastalıkların tedavi alanlarındaki ürünleriyle beraber oral kontraseptif ürünleri de tıbba kazandırmayı planlıyoruz.

2028 yılına kadar ekibimizi büyütme hedefimiz mevcut. Şu an sahada 4 grup şeklinde operasyonlarımızı yürütüyoruz ve 400’e yakını saha olmak üzere, fabrika ve merkez ofis çalışanlarımızla birlikte toplam 900’e yakın çalışanımız mevcut. 2028’e kadar saha operasyonumuzu 7 grup olarak büyütmeyi ve toplamda 1300’lere yakın çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyoruz.

İlave olarak yeni yatırım hedeflerimiz de mevcut. Bilecik Bözüyük’teki arazimizde antibiyotik üretim tesisimizin çalışmaları başlatılmış olup buna onkoloji ve hormon stratejik alanları için üretim tesislerinin eklenmesi planlanıyor. Bugün olduğu gibi gelecekte de ülke ekonomisine yeni ürünlerimizle, yatırımlarla ve istihdamla değer katmaya, sağlıklı yarınlar için var gücümüzle üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz. 

Berko İlaç’ın vizyonundan bahseder misiniz?

Berko İlaç geleneklerinden güç alan, yenilikçi ve modern bir vizyona sahip; hızlı aksiyon alan, sürekli gelişen ve sürekli büyüyen bir firma. Paydaşlarıyla kurduğu güçlü bağlarla, dokunduğu herkese ilham veren bir kurum. Lider markaları ve yenilikçi tedavileri ile sağlıklı yarınlara ulaşmada öncü olma yaklaşımıyla 40 yıldır toplum sağlığına değer katıyoruz, Türk ilaç sektörünün ve ülke ekonomisinin sürdürülebilir oluşumuna 40 yıldır kesintisiz katkı sağlıyoruz.

Eklemek istedikleriniz?

Berko İlaç’ın 40 yılının 22 yılında var olmuş, liderlik etmiş ve bu başarılı ekibin bir parçası olmuş biri olarak; tüm büyüme ve gelişim adımlarına, gelecekle ilgili projelere, yatırımlara tanıklık etmiş ve hizmet etmiş olmak, bu başarı öyküsünün bir parçası olmak beni gururlandırıyor. Nice uzun yıllar ülkemize ve toplum sağlığına katkı sağlamayı diliyorum. 

İlginizi çekebilir

Tamamı Tip 1 Diyabetli Sporculardan Oluşan Bisiklet Takımı Farkındalık için Pedal Çevirdi 

Diyabet tedavisinde 100 yıllık inovasyon ve liderliğe sahip Danimarka merkezli global sağlık şirketi Novo Nordisk’in sponsoru olduğu Team Novo Nordisk, bu yıl 21- 28 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunda yarıştı. Tamamı tip 1 diyabet ile yaşayan sporculardan oluşan dünyanın ilk profesyonel bisiklet takımı Team Novo Nordisk, dünyanın en iyi bisikletçileri ile rekabet ederek, diyabet ile yaşayanlara ilham vermeyi hedefliyor.