Küresel Bir Klinik Araştırmalar Ekibi Olarak Türkiye’de Bilim ve Tıp Arasında Köprü Olmaya Devam Edeceğiz

Yeni ve etkili tedaviler geliştirmek üzere Ar-Ge yatırımlarına ve klinik araştırmalara hız kesmeden devam eden Novartis’in Türkiye & MENA Klinik Araştırmalar Direktörü Dilşad Durmuş ile Novartis’in Türkiye genelindeki klinik faz çalışmaları, iş birlikleri ve bu alandaki hedeflerini konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden 2001 yılında mezun oldum, ardından yüksek lisans eğitimimi de aynı üniversitede tamamladım. 2003 yılında sözleşmeli klinik araştırma kuruluşlarında başladığım kariyerime, 2009 yılında Bayer ilaç firmasında devam ettim. Bayer’de Global İlaç Geliştirme departmanında Klinik Araştırmalar Ülke Lider Monitörü görevim sonrasında, sırasıyla Global Klinik Çalışmalar Liderliği ve Global Klinik Çalışmalar Müdürlüğü pozisyonlarını üstlendim. Bu süreçte klinik projelerin global seviyede uçtan uca yönetimi, stratejik planlama, planların operasyonelleştirilmesi alanlarında çalıştım. 2022 yılında Strateji, Portfolyo ve Operasyonlar bölümünde Global Klinik Proje Müdürü rolüne geçerek, klinik geliştirme programlarının yönetiminden sorumlu oldum. 2023 yılı Eylül ayında ise Novartis ilaç firmasında Türkiye ve MENA bölgesi Klinik Araştırmalar Direktörü olarak göreve başladım ve halen bu görevime devam etmekteyim. Evli ve iki kız çocuğu annesiyim.

Departmanınızı ve departmanınızın organizasyononel yapılanmasını biraz anlatır mısınız?

Ar-Ge ve klinik araştırmalar konusunda Türkiye’nin dünyadaki konumunu nasıl değerlendirirsiniz? Klinik araştırmalar konusunda Türkiye’nin dünyadaki konumunu güçlendirmek adına neler yapılmalı?

Türkiye’de klinik araştırmalar alanında ilk yönetmelik 1993 yılının Ocak ayında yürürlüğe girmiştir*. O günden bu yana dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de klinik araştırmalar alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir ve Türkiye bu alandaki konumunu güçlendirmeye devam etmektedir. Klinik araştırmalar ülkemizin bilimsel gelişimine katkı sağlayan önemli bir çalışma alanıdır. Dünya genelinde ise ilaç Ar-Ge sürecinin en önemli payını oluşturmaktadır.

Novartis’in İlaç Ar-Ge’si ve üretimi konusundaki yaklaşımından söz eder misiniz?

Yeni bir ilacın güvenli ve etkili olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla klinik araştırmalar gerçekleştirilir. Novartis olarak her zaman araştırma ve geliştirmeyi merkezimizde tutan ve çalışmalarımızı yenilikçilik ve bilimsel mükemmeliyet üzerine inşa eden bir firmayız. Bilime odaklanan araştırmalarla, ilaç geliştirme süreçlerini birleştirirken, hasta odaklı bir yaklaşımı benimseyerek geleceğin tedavilerini bugünden şekillendirmeye çalışıyoruz. Novartis, Ar-Ge ve ilaç üretiminde birçok yatırım yapıyor, bu yatırımlar, yeni ve etkili tedaviler geliştirmeyi hedefleyen kapsamlı araştırmaları içeriyor.

Novartis olarak hasta ve hasta yakılarına taahüdümüz doğrultusunda sorumlu klinik araştırmalar yürütmek en önemli hedefimiz.

Novartis’in klinik araştırmalar konusunda iş birliği yaptığı kurumlar ve buralardaki çalışmalarından söz eder misiniz?

Ülkemizde üniversiteler, eğitim araştırma hastaneleri ve özel hastanelerde klinik araştırmalarımızı sağlık profesyonelleri sorumluluğunda gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde 70 hastanede bulunan 379 merkezimizde yaklaşık 75 adet klinik faz çalışmamızı aktif şekilde yürütmekteyiz. Türkiye’de klinik araştırma sayısı olarak ilk beş firma arasında yer alıyoruz. Geçtiğimiz dönemde, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ve Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi ile yaptığımız iş birlikleri çerçevesinde, sağlık profesyonellerine klinik araştırma eğitimleri vermek üzere iyi niyet anlaşmaları imzaladık. Hâlihazırda devam eden bu çalışmalarımızdaki eğitimler, sağlık profesyonellerinin bilgi ve becerilerini artırarak, klinik çalışma süreçlerini hızlandırmayı ve hastaların yenilikçi tedavilere daha erken ulaşmalarını sağlamayı hedefliyor. Novartis olarak klinik araştırmalar hakkında farkındalık yaratmaya, eğitim, iletişim ve iş birliğini güçlendirmeye katkı sağlayan tüm etkinlikleri destekliyor ve aktif katılım sağlamaya çalışıyoruz.

Novartis olarak klinik araştırmalar konusundaki hedefleriniz neler?

Ülkemizde klinik araştırma sayımızı artırarak, klinik araştırmalarımıza katılımı genişletip, yenilikçi tedavilere ulaşmayı bekleyen hastalara en kısa sürede tedavi sağlamak ve Novartis’in hasta odaklı vizyonuna ülke olarak katkıda bulunmaya devam etmek öncelikli hedeflerimiz. Bu hedefler doğrultusunda, yenilikçi sağlık çözümleri sunmak ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmayı ve ülkemizin klinik araştırmalar platformundaki gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Küresel bir klinik araştırmalar ekibi olarak, Türkiye’de bilim ve tıp arasında köprü olmaya devam edeceğiz.

* Klinik Araştırmalar: Türkiye’deki Güncel Mevzuatın Bir Özeti https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/322282#:~:text=T%C3%BCrkiye’de%20klinik%20ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar%20ile,2008%20y%C4%B1l%C4%B1nda%20yay%C4%B1mlanm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%20(2). – Son erişim 21.12.2024

İlginizi çekebilir

26 Mart Dünya Mor Günü’nde Epilepsi ve Yaşam Derneği Hastalığa Dikkat Çekiyor

26 Mart Dünya Mor Günü vesilesiyle Epilepsi ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Öztürk epilepsi hastalığında toplumsal farkındalığa dair güncel çalışmalarını aktararak 950 bin epilepsili adına beklentilerini açıkladı. Ebru Öztürk, “2017’den bugüne bekletilen engel derecesinin saptanması hakkındaki yönetmelik tasarı önerimizi Sağlık Bakanlığına taşıdık. Bu önerimiz dikkate alındı. Bu konu engel derecesi tespit edilemeyen epilepsililer için son derece önemli. Konuyu Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte takip edeceğiz. “Epilepsi ve kalp krizinde ilk yardım hayat kurtarır” diyerek toplumsal farkındalığı artırmak adına TRT destekli ilk yardım videosu çekilmesine vesile olduk, bu video RTÜK tarafından da onaylandı. Yıllardır topluma anlatmaya çalıştığımız ilk yardım faaliyetleri bu video sayesinde halka daha hızlı yayılacaktır” dedi.