Novo Nordisk Olarak Hedefimiz Obezitenin Hızlı İlerleyişini Yavaşlatmak

Dünyanın en büyük vakfı olan Novo Nordisk Vakfı tarafından yönetilen Novo Nordisk, yaklaşık 100 yıllık tecrübesiyle obezitedeki hızlı ilerlemeyi yavaşlatmayı hedefliyor. Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Dr. Burak Cem, obezitenin en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında Türkiye’nin dünyada dördüncü sırada, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Günümüzde obezite en büyük halk sağlığı sorunlarından biri haline geldi. Novo Nordisk’in amacı, obezite ve diğer ciddi kronik hastalıkları yenmek üzere değişimin öncüsü olmaktır. Geleceğe yön veren tedaviler ile insan hayatını iyileştirmeyi amaçlayan bir vakıf şirketi olmak, faaliyetlerimize istikrarlı bir zemin oluştururken; aynı zamanda insani ve bilimsel amaçlı çalışmalara daha fazla destek olabilmek anlamına da geliyor” dedi.

 

 “Novo Nordisk olarak, kamuoyunda farkındalık oluşturarak sağlıklı bir toplum yaratmayı ve Türkiye’nin ortalama kilosunu azaltmayı hedefliyoruz” diyen Dr. Burak Cem, obezitenin sadece yeme bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık olmadığını, çevresel, genetik ve psikolojik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzının da obeziteye neden olabileceğini ifade etti. Obezite ile mücadele eden insanların sayısının her geçen yıl arttığına işaret eden Dr. Burak Cem, şöyle devam etti: “Hastalığın en başta gelen sebepleri arasında ise hızlı kentleşme ve hareketsiz yaşam yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2016 verilerine göre obezite, dünya genelinde 1975’ten bu yana 3 kat arttı. Dünyada 800 milyon obeziteli yetişkin bulunurken, bu hastalık artık çocukların da problemi haline geldi. Bugün artık 5 yaşın altında 41 milyon çocuk fazla kilolu ya da obeziteli. Yine DSÖ’nün verilerine göre obezite, en riskli hastalıklar sıralamasında ise ilk 10’da yer alıyor.”

“Geleceğe yön veren inovatif ürünler geliştiriyoruz”

Novo Nordisk Türkiye Obezite İş Ünitesi Kıdemli Direktörü Dr. Rabia Demet Özcan, hedeflerinin, obezite ile ilgili tüm paydaşlarda farkındalık yaratmak, yenilikçi çözümlerle korunma, tanı ve tedavide etkin rol oynamak ve Türkiye’nin ortalama kilosunu azaltmak olduğunu söyledi. Çok yönlü bir yaklaşımla obezitede değişime öncülük etme vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Özcan, şöyle devam etti: “Novo Nordisk’te bizler, terapötik alanımızdaki kronik hastalıklarla kökten mücadele etmeye odaklanıyoruz. Bu anlamıyla da iyileştirici tedavilerin ötesinde, önleyici tedavilere odaklanıyor, farkındalık projeleri geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz inovatif ürünlerimizle obezite alanında daha iyi tedavilere odaklanırken, diğer yandan hayata geçirdiğimiz projelerle toplumda obeziteye yol açan yaşam alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik farkındalığın artmasını hedefliyoruz.”

“Obezite alanında yenilikçi ve sürdürülebilir iş modelleri yaratıyoruz”

Novo Nordisk olarak obeziteye dikkat çekmek için farkındalık yaratacak projeleri desteklediklerini ve yeni projeler geliştirdiklerini belirten Özcan projeleri hakkında bilgi verdi:

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği sahipliğinde, Novo Nordisk’in koşulsuz desteği ile hazırlanan Sertifikalı Obezite Danışman Eczacısı Online Eğitim Platformu ‘PharmObesity’, obezite tedavisinde eczacıların danışman rolüne destek olacak eğitim ve içeriklerden oluşuyor. Eczacıların obezite hastalığı ve tedavi hakkında bilgi düzeylerinin gelişmesini sağlayarak obeziteli bireyler için doğru bilgi kaynağı olmalarına destek olacak platformda sertifikalı eğitim modülleri, uzman videoları, obezite hakkında öneri ve ipuçları yer alıyor.

Diğer bir projemiz ise kilosunu yönetmekte zorlanan kişilere yönelik sağlıklı beslenme, kilo yönetimi ve etkili egzersizle ilgili önerilerin yer aldığı www.kilomuyonetiyorum.com. Web sitesi ziyaretçilere vücut kütle indekslerini hesaplayarak kişisel obezite riskleri konusunda bilgi sahibi olma fırsatı da veriyor. Kilo yönetimi konusunda merak edilen bazı soruları www.kilomuyonetiyorum.com uzmanları yanıtlıyor.”

“Obezite 200’den fazla hastalığa zemin oluşturuyor”

Kilosunu yönetmek isteyen herkesin kendi sorumluluğunu alıp ilk olarak vücut kütle indeksini öğrenmesi gerektiğini söyleyen Novo Nordisk Türkiye Klinik, Medikal, Ruhsat ve Kalite Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır şu bilgiyi verdi: “Obezite, beraberinde 200’den fazla hastalığa yol açan, karmaşık ve çok faktörlü bir hastalıktır. Tedavisinde, diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekim ve bariatrik cerraha kadar pek çok disiplini bir arada barındıran bir ekibin, birlikte görev yapması gerekir.”

Kilo vermek isteyen kişinin düzenli takip edilmesinin de önemli olduğunu belirten Bahadır sözlerini şöyle sürdürdü: “Obezitenin tek başına kozmetik bir problem olmadığı, bunun yanında başta tip 2 diyabet olmak üzere, hipertansiyon, kalp hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı gibi birçok kronik kardiyometabolik hastalığa zemin oluşturduğu bilinmeli. Kilo vermek, bu bahsettiğim birçok hastalığın riskini azaltırken, hastaların yaşam kalitesini de önemli ölçüde artırmak için en iyi yol.”

Yağ dokusu oranını ölçmek ve kilo fazlalığı ya da obezite tanısı koymak için en basit yolun, Vücut Kütle İndeksi (VKİ) hesabının yapılması olduğunu kaydeden Bahadır, “Vücut Kütle İndeksi 30’un üzerinde olan bireyler obeziteli kabul edilir. Bugün artık fazla kilolu ya da obeziteli olup olmadığınızı internetteki birçok uygulamadan birine girerek kolaylıkla ölçebilirsiniz. Eğer sonuç 30’un üzerindeyse vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekir” diye konuştu.

Klinik çalışmalarımızın önemli bölümü obezite odaklı

Novo Nordisk’in Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Ömer Buğra Bahadır , “Hayat kurtaran ve bu yıl 100’üncü yaşını kutlayan molekül Insulin’in mirası üzerine kurulmuş bir şirkette çalışmanın onuruyla, giderek artan ve artık toplumumuzu büyük ölçüde tehdit eden obeziteyle de kararlılıkla mücadele ediyoruz. Yürüttüğümüz klinik çalışmalarımızın büyük çoğunluğu obeziteyi tedavi etmeye yönelik. Novo Nordisk olarak, her yıl iki yeni molekül geliştirebilecek kapasitemizle, portfolyo bakımından da çok güçlü ilaç şirketlerinden birisiyiz. Hâlihazırda faz 1-4 arasında 17 molekülümüz var. Bu portfolyonun büyük bir bölümü ise obezite tedavisine odaklı. Hedefimiz her geçen yıl daha fazla sayıda insanın hayatına dokunarak iyileştirebilmek” dedi.

 

İlginizi çekebilir

Berko İlaç’ın Odağında ‘İnsan’ Var

Berko İlaç İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Direktörü İbrahim Sarıyar, Berko İlaç’taki çalışma modeli, çalışanların motivasyonuna yönelik projeleri, eğitim ve gelişim programları, şirket içi terfi olanakları, genç yetenekler için sunulan kariyer fırsatları gibi şirketin insan kaynakları süreçlerine ilişkin bilgiler verdi.