Kanser Hastalarına İnovatif Tedaviler Sunmak için Çalışıyoruz

Onkoloji alanında merkel hücreli karsinom, renal hücreli karsinom, baş ve boyun kanserleri, kolon ve mesane kanserleri alanlarına yoğunlaşan Merck’in Türkiye Onkoloji İş Birimi Direktörü Esra Onsun, firmanın onkoloji vizyonu, projeleri, iş birlikleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. 

Sizi ve departmanınızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yine aynı üniversitede MBA yaptım. İş hayatıma 2000 yılında başladım ve 2010’da ürün müdürü olarak Merck’te görev aldım. Pazarlama ve satış departmanlarında yerel ve bölgesel pek çok rolün ardından, 2018 yılında Fertilite İş Birimi Direktörü olarak atandım. 2023 itibarı ile de Merck Türkiye Onkoloji İş Birimi’nde direktör rolünü üstlendim.

Merck Türkiye Onkoloji Ekibi olarak tüm Türkiye’de medikal, pazarlama ve satış fonksiyonlarımızla koordinasyon içerisinde ve yakın bir iş birliği çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra, farklı projelerin yarattığı ihtiyaçlar doğrultusunda şirketimizin pek çok departmanı ile ortak hedeflerimiz ve değerlerimiz kapsamında yakın iş birliği içerisindeyiz.

Ekibimizde sınırlara bağlı kalmadan yeni fikirleri tecrübeyle beslemenin ve yönlendirmenin önemine inanıyoruz. Onkoloji alanında tecrübeli ekip arkadaşlarımızın yanı sıra, bu alana yeni adım atmış, ancak sektör tecrübesi yüksek ekip arkadaşlarımız da var. Elbette genç ve dinamik Merck çalışanlarımız da sahip oldukları yüksek potansiyeli gerçekleştirmek adına ekibimize değer katıyor. Böylece çeşitliliği, deneyim aktarımını ve çok sesliliği benimsemiş bir ekip olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Merck Onkoloji İş Birimi hangi alanlarda faaliyet gösteriyor? Bu alanlarda hayata geçirdiğiniz projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Merck Onkoloji, merkel hücreli karsinom, renal hücreli karsinom, baş boyun, kolon ve mesane kanserleri alanlarında tıbbın hizmetine çeşitli ilaç seçenekleri sunuyor. Örneğin, toplumda en sık görülen kanser türlerinden olan kolon kanseri alanında uzun yıllardır hastaların yaşam süresinin uzamasına destek olurken, hekimlerimizle de çok sıkı bilimsel iş birliği halindeyiz.

Teşhis aşamasından başlayan laboratuvar hizmetlerine Türkiye çapında eşit erişim olanağı sağlamayı, onkoloji camiasına katılan genç onkologların sayısının son yıllarda hızla artmasıyla önem kazanan gelişim programları gibi projelerle hastaların gördüğü faydayı maksimize etmeyi ve hekimlerimize aydınlık ama uzun bilim yolculuklarında yol arkadaşlığı yapmayı hedefliyoruz.

Faaliyet gösterdiğimiz bir diğer alan olan baş boyun kanserleri, medikal ve radyasyon onkologları ile baş boyun cerrahisi uzmanlarının multidisipliner şekilde yönetmeleri gereken, hem hekimler hem hastalar için prosesleri gereği kompleks bir alan. Biz de bu disiplinler arası etkileşimi güçlendirmek için hekimlerin ve hastaların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz.

Her yıl Eylül’ün 3. haftasında, hastalık farkındalığının artması ve hastalıktan etkilenen kişilerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla ‘Baş ve Boyun Kanserleri Farkındalık Haftası’ düzenleniyor. Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ve Avrupa Baş ve Boyun Cemiyeti tarafından yürütülen ‘Make Sense’ kampanyası da 10 yıldır farklı temalar etrafında sürüyor. Dernekler, bu kampanyayla baş ve boyun kanserleriyle mücadele eden veya kurtulan hastalar için uzun dönem tedavi ve destek önerilerini paylaşıyor.

Paydaşlarınızla yürüttüğünüz iş birliği türleri nelerdir?

Kanser tedavisini geliştirme ihtimaline sahip olabilecek potansiyel ve mevcut yenilikleri takip etmek için onkoloji alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlarla iş birliği süreçleri gerçekleştiriyoruz.

Ülkemizdeki onkologların güncel bilimsel gelişmelere ve yenilikçi sağlık çözümlerine erişimini sağlamak adına bilimsel partnerlik rolü üstleniyoruz. Bu alandaki çeşitli bilimsel derneklerle iş birlikleri yaparak çalışmalarını destekliyor ve inovatif projelerin içinde yer almaya özen gösteriyoruz.

Onkoloji alanında Merck’in misyonu ve gözettiği değerler nelerdir?

Kanser tedavisinde kaydedilen ilerlemelere rağmen, hastalığın küresel etkisi ve hastalığa bağlı ölümler sürüyor. 2035 yılı itibarıyla yıllık yeni vaka sayısının yaklaşık 24 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple bu tedavilere erişim ihtiyacı da sürekli olarak artmaya devam ediyor.

Bu çerçevede Merck, gelişen potansiyel yeni alternatifler için Ar-Ge çalışmalarına kaynak yaratıyor ve bu alandaki ürün portföyünü genişletmeyi hedefliyor. Küresel bir ilaç şirketi olarak, onkoloji alanında kanser hastaları için yeni seçenekler sağlayan inovatif tedavilerin araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi ve hastaların erişimine sunulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bunları yaparken, hastaların karşılanmamış ihtiyaçlarına cevap vermek için odaklanarak ‘Hastalar için Hep Birlikte’ vizyonuyla hareket ediyoruz. Hasta odaklı yaklaşımımız doğrultusunda yine hastalardan ilham alıyoruz.

Merck Türkiye Onkoloji Ekibi olarak yeni dönem hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

25. yılını dolduran Merck Türkiye’nin Onkoloji İş Birimi olarak biriken tecrübemizle yeniliğe, devamlı öğrenmeye, gelişime açık yapımızla, hep daha iyisini hedefleyerek hastaların ihtiyaçlarını karşılamak ve hekimlerimizin bilimsel gelişimine desteğimizi maksimize etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Onkoloji ekibinde çalışmalarımızı şirketimizin ilgili tüm departmanları ve birimleriyle iş birliği ve koordinasyon içinde gerçekleştiriyoruz. Bu da bize tüm fikirlere açık olma, ekip sinerjisinden ve her birimizin güçlü yönlerinden faydalanarak yeni fikirleri hayata geçirme imkânı sunuyor.

Ar-Ge ve inovasyon ışığında çalışmalarımızı sürdürüyor, binlerce bilim insanına yıllar boyu süren araştırmalarında kaynak, teknoloji ve çalışma ortamı sunuyor, bilimsel yenilikleri keşfetmek için çalışıyoruz. En büyük hedeflerimizden biri bu ortamı sürdürülebilir kılmak. Ülkemizde de farklı kanser türleri için hastaların dünyadaki gelişmelerle paralel çözümlere ulaşabilmeleri adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

İlginizi çekebilir

Türkiye’de İlaç Ruhsatlandırma Süreci ve İyileştirilmesi Gereken Alanlar

Dünyada ve Türkiye’de ilaç ruhsatlandırma süreçlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç, 2023 yılında Türkiye’de TİTCK tarafından sonuçlandırılan ilaç ruhsat başvurusu sayısının 421 olduğunu ve bu hali ile 2011-2023 yılları arasındaki ortalama yıllık 640 ruhsat sayısının oldukça altında kaldığını belirtti. Malkoç, 2024 yılının ilk 8 ayında çıkartılan ruhsat sayısının 270 adet ile sınırlı kaldığını ifade etti.