Onkoloji Hastaları için Kişiselleştirilmiş, Yenilikçi ve Etkili Tedaviler Geliştiriyoruz

Onkoloji alanında başta yumurtalık (over) kanseri olmak üzere, jinekolojik kanserler, meme ve kan kanseri konularında çalışmalarını yoğunlaştıran GSK, bu hastalıklara sahip kanser hastalarına daha uzun, sağlıklı ve aktif bir yaşam sunabilmek için çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. GSK Türkiye Uzmanlık İlaçları İş Birimi Direktörü Dağhan Güçlü, GSK’nın onkoloji alanındaki faaliyetleri, projeleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Bize kendinizden ve GSK Onkoloji Ekibi’nden bahseder misiniz?


Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Koç Üniversitesi Executive MBA programını ve INSEAD ileri pazarlama sertifika programını tamamladım. Kariyerime satış ve pazarlama alanlarında farklı görevlerle başladım ve 2006 yılından itibaren sağlık sektöründe çalışmaya devam ettim. Bu süre zarfında farklı firmalarda satış temsilcisi, ürün müdürü, lansman hazırlık müdürü, onkoloji pazarlama müdürü, strateji, operasyon ve iş mükemmeliyeti direktörü, onkoloji iş birimi direktörü ve merkezi sinir sistemi iş birimi liderliği gibi çeşitli görevler üstlendim. GSK Türkiye bünyesinde ise 1,5 yıldır onkoloji iş birimi direktörü olarak görev yaptım, şu anda uzmanlık ilaçları iş birimi direktörü olarak çalışıyorum.


GSK Türkiye Onkoloji Direktörlüğü olarak, stratejik fonksiyonlarla birlikte toplam çalışan sayısı 20’yi aşan bir ekibiz ve amacımız; Türkiye’de yaşayan yumurtalık (over) kanseri başta olmak üzere, jinekolojik kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmak için doğru tedavi yöntemleri üzerinde çalışmak.

GSK Türkiye’nin özellikle onkoloji alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının odak noktası nedir?


Bilimsel inovasyonu teşvik ederek yeni nesil ilaç ve aşıları hastaların hizmetine sunma misyonu ile çalışıyoruz. Amacımız; insanların daha aktif, daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmak. Bilimi, yeteneği ve teknolojiyi bir araya getirerek hastalıkların üstesinden gelmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız, bağışıklık sistemi, insan genetiği, fonksiyonel geomik, yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi ileri teknolojilere odaklanır. Bu yaklaşım, yenilikçi ilaçların geliştirilmesini hızlandırmamıza, ihtiyacı olan hastalara erişim hızımızı artırmamıza ve başarı olasılığı yüksek moleküllere öncelik vermemize yardımcı oluyor. Odaklandığımız alanlar arasında enfeksiyon hastalıkları, HIV, onkoloji ve solunum/immünoloji gibi önemli sağlık sorunları yer alıyor.

Tedavi çözümleriniz hangi kanser türlerini kapsıyor?

GSK olarak onkoloji hastalarının yaşam süresini ve kalitesini artırmak için kişiselleştirilmiş, yenilikçi ve etkili tedaviler geliştirmeyi hedefliyoruz. Odaklandığımız alanlar arasında yumurtalık (over) kanseri başta olmak üzere, jinekolojik kanserler, meme ve kan kanseri bulunuyor. Amacımız, bu kanser türlerine sahip onkoloji hastalarına yeni bir umut kaynağı olmak. Kanseri ele alırken, dört ana alana odaklanıyoruz: immüno onkoloji, hücre terapisi, kanser epigenetiği ve kanser tedavisinde sentetik letalite konseptine dayalı yaklaşımlar.

GSK onkoloji alanında klinik araştırmaları nasıl yürütüyor? GSK Türkiye globale klinik çalışmalarında katkı sağlıyor mu?


GSK, onkoloji alanında farklı tümör türlerine yönelik stratejik portföyler geliştirmek amacıyla immünoloji, insan genetiği ve ileri teknolojilerden yararlanan global bir sağlık şirketi. GSK olarak, en son gerçekleşen ASCO ve EHA kongrelerinde paylaştığımız umut verici klinik araştırma sonuçları da gösteriyor ki hastaların yaşam kalitesini iyileştirme hedefimizde doğru yolda ilerliyoruz. Ayrıca, global klinik çalışmalara Türkiye’den de merkez seçimi ve hasta dahil edilmesi noktasında katkı sağlamaktayız.

Tedavi alanlarımızdan biri olan yumurtalık kanseri özelinde, bu kanser türüne özel tedavi çözümlerimiz ve klinik araştırmalarımız bulunuyor.


GSK’nın onkoloji alanında şimdiye kadar yürüttüğü önemli projeleri biraz anlatır mısınız? Devam eden ve önümüzdeki süreç için planladığınız projeleriniz var mı?


GSK Onkoloji Ekibi olarak, hekimlerin deneyimlerini paylaşmalarını ve onkoloji alanındaki yeniliklerden haberdar olmalarını teşvik etmek için Global Speaker isimli bir proje hayata geçirdik. Bu kapsamda, hasta odaklılığımız doğrultusunda fikir lideri onkoloji hekimlerini, uzman onkoloji hekimleriyle buluşturup tedavi çözümleri konusunda deneyimlerini aktardığı, hastayı ve hastalığı anlamayı amaçlayan, hekimlerin yeni tedavi rejimlerinden haberdar olmasını sağlayan toplantı serileri düzenliyoruz.

GSK Türkiye Onkoloji Ekibi olarak hayata geçirdiğimiz Global Speaker projesi, dünya genelindeki onkoloji hekimleri arasında bir bilgi ve deneyim ağı oluşturarak daha iyi bir geleceğe katkıda bulunuyor. Bu tür projelerin, sağlık sektöründe sürdürülebilir değişim ve iyileşme için büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz.


2024 yılı için GSK’nın öncelikleri nelerdir?


Önümüzdeki dönemde uluslararası klinik çalışmaların yanı sıra, hastalık ve tedavi konularındaki gerçek yaşam verilerini toplayarak, karşılanmamış tıbbi gereksinimleri olan onkoloji hastalarının inovatif tedavilere erişimini sağlama misyonumuz devam ediyor. Bu amaç doğrultusunda, yüksek ihtiyaçlarla belirginleşen alanlara özel bir odaklanma stratejisi izleyerek, onkoloji hastalarının yaşam süresini ve yaşam kalitesini geliştirmeyi hedefliyoruz.

Onkoloji hastalarının daha sağlıklı bir yaşam sürmesini desteklemek amacıyla, kişiselleştirilmiş, yenilikçi ve etkili tedaviler geliştirmeye devam edeceğiz. Bu, hastaların özel gereksinimlerine uygun yaklaşımlar geliştirmeyi içeriyor ve onların tedavi yolculuklarını daha iyi anlamak için gerçek yaşam verilerini kullanmayı sürdüreceğiz.

GSK Türkiye Onkoloji Departmanı olarak, onkoloji hastalarının daha iyi bir yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini artırmak için ihtiyaç duyduğu çözümleri sunmaya kararlıyız.


Kısa ve uzun vadedeki hedeflerinizi nasıl özetlersiniz?


En hızlı ve sinsi ilerleyen jinekolojik kanserlerden biri olan yumurtalık kanseri konusunda halkı bilinçlendirmek kısa ve uzun vadede en öncelikli hedefimizden biri. Hastalığın sinsi ilerleyişi ve semptom farkındalığının artırılması konusunda halkı bilinçlendiren projelere odaklanıyoruz. Böylece, hastalıkların erken teşhisi ve etkili tedavisi için daha iyi bir toplumsal altyapı oluşturmayı hedefliyoruz.


NP-TR-NRP-PRSR-230007

İlginizi çekebilir

Pharminal İlaç, Maraton İzmir 2024’te Kanser Savaşçıları Derneği için Koştu

Pharminal İlaç, gönüllülük faaliyetlerini şirket kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak benimseyerek, 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen Adım Adım ile Maraton İzmir koşusuna katılarak Kanser Savaşçıları Derneği'ne destek oldu.