Drogsan, Başarılı İK Stratejisiyle Sektör Ortalamasının Üzerinde Çalışan Bağlılığına Sahip

‘İnsana Saygı’ ilkesi çerçevesinde insanı merkezine alan kurum kültürü ve başarılı insan kaynakları uygulamaları sayesinde çalışan bağlılığını üst seviyede tutmayı başaran Drogsan İlaçları İnsan Kaynakları ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Nevzat Tolga Uslu ile şirketin insan kaynakları stratejileri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum ve 14 yıldır Drogsan İlaçları’nda çalışıyorum. Drogsan İlaçları’ndaki kariyerim, mesleğimi yapmaktan çok keyif aldığım üretim planlama bölümünde başladı. Bu süre zarfında özel merakım olarak bazı insan kaynakları uygulamalarını şirketimize fikir olarak ileterek katkı sağlamaya çalıştım. Ayrıca hala bünyemizde faaliyetini sürdürmekte olan Drogsan Sosyal Komite’nin kurulmasında rol oynadım. Son 2 yıldır da yeni görevimde insan kaynakları ve bilgi teknolojileri direktörü olarak çalışmakta, son zamanlarda popülerliğini artıran insan kaynaklarına endüstri mühendisliği gözlüğüyle bakmaya çalışmaktayım.

Drogsan İlaçları çalışanlarını genel olarak nasıl tanımlarsınız?

Drogsan İlaçları olarak çalışanlarımızı öncelikle ailemizin bir ferdi olarak değerlendiririz. Ekibimizden aldığımız geri dönüşlere dayanarak, çalışanlarımızın da bu hissiyatı oldukça benimsediğini düşünüyoruz. Yaptığı işte karşılaştığı zorluklardan, sosyal yaşamlarına kadar her türlü ihtiyaçlarında tüm çalışanlarımız birbirlerine bir aile yakınlığında destek olmaya çalışırlar. Bunun en belirgin örneklerini 6 Şubat depremleri sonrasında şirket içi dayanışmada gördük. Biz Drogsan İlaçları İnsan Kaynakları Bölümü olarak da aynı desteği çeşitli sosyal yan haklarla veriyor, gerektiğinde sadece bir dertleşmeyi her zaman içten bir şekilde yapmayı tercih ediyoruz.

Drogsan’daki çalışma modelini biraz anlatır mısınız?

Drogsan İlaçları’nda 3 farklı çalışan grubumuz mevcut. Bunlar üretim tesisi ve Ar-Ge çalışanlarımız, merkez ofislerdeki çalışanlarımız ve saha teşkilatı çalışanlarımız olarak düşünülebilir. Her bir çalışan grubumuzun kendi içinde yaptığı iş ile paralel bir çalışma modeli var. Örneğin merkez ofislerde çalışan arkadaşlarımız için hibrit çalışma düzenimiz ve haftanın 2 günü uzaktan çalışma uygulamamız varken, üretim tesisi çalışanlarımız için ekstra mola zamanları gibi detaylar mevcuttur. Tüm çalışanlarımıza mümkün olduğunca aynı standardı uygulamaya çalışıyor, yaptığı işin niteliği gereği farklılıklarda da dengeli bir politika izlemeye dikkat ediyoruz. Öte yandan ‘İnsana Saygı’ ilkemiz çerçevesinde insanı merkeze alan, tüm çalışanlarını eşit şekilde gözeten, iç iletişimi önemseyen, kurumsal sistemleri ve yan hakları bu doğrultuda iyileştiren ve geliştiren bir modeli benimsiyoruz. Trendleri takip ederek sektörün nabzını tutmaya, çalışanlarımızın motive olarak en iyi şekilde çalışabilecekleri ortam ve fırsatları onlara sunmaya gayret ediyoruz.

Şirketinizde iş-özel yaşam dengesine verilen önem için neler söylersiniz?

Şirket kültürümüzde bulunan en güçlü yönlerimizden birisi her zaman insan odaklı yaklaşımımız olmuştur. Özel yaşama saygı çok önemsediğimiz bir konudur. Kurumsal yapıyı ve çalışanlar arasındaki adaleti gözettiğimiz sürece her zaman özel yaşamla ilgili taleplere müsaade etmeye çalışırız. Basit bir örnek vermek gerekirse; fazla mesai çalışması için gönüllülük mutlak esastır. Drogsan, çalışan bağlılığının oldukça yüksek olduğu bir kurumdur, şirketimiz genelinde uzun yıllardır bizimle çalışan arkadaşlarımızın oranı istatistiksel olarak da sektör ortalamasının üzerindedir. Bu durum bizler için iş-özel yaşam dengesinin sağlıklı kurulduğunun ve çalışanlarımızın memnuniyetinin bir göstergesidir.

Çalışanları süreçlere dahil etme ve çeşitlilik, kapsayıcılık gibi konulardaki yaklaşımınızdan bahsedebilir misiniz?

Drogsan İlaçları bünyesinde özellikle son 2 yıldır sayısı hızlı artmış olan çok çeşitli komitelerimiz bulunmaktadır. Her bir komite, faaliyet alanları ile ilintili bir üst yöneticinin sorumluluğunda çalışmalarını sürdürmektedir. Örnek vermek gerekirse insan kaynakları ve bilgi teknolojileri grubumuzun çatısı altında 2 komite vardır. Bunlar sosyal komite ve dijitalleşme komitesidir. Bu komitelerde şirket içinden gönüllülük esasına dayanarak çok çeşitli pozisyon ve bölümlerden çalışanlarımız görev almakta ve olağan akışta yaptığı işten çok farklı konularda Drogsan’ın süreçlerine katkı sağlayabilmektedir. Bu sayede çalışanlarımızı rutin akışın dışında konulara da yönlendirip, Drogsan’ın karar mekanizmasının bir parçası olmalarını sağlayabiliyoruz.

Şirket içinde mentorluk uygulamalarınız var mı?

Şirketimizde mentorluk uygulamalarımız uzun zamandır artarak devam ediyor. Her sene birkaç grubu hedef kitlemiz olarak belirleyerek, kişisel gelişim ve yönetsel beceri gibi çeşitli eğitimler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yönetici ve müdür seviyesindeki çalışanlarımıza yönelik insan kaynakları danışmanımız aracılığıyla aylık birebir görüşmelerle mentorluk programımız mevcuttur.

Kendi içinizden liderler yetiştirme konusuna bakış açınız nedir?

Drogsan İlaçları’nın belki de en çok önemsediği politikası kendi içinden liderler yetiştirmektir. Yönetici, müdür, direktör gibi yönetsel fonksiyonları olan kadrolara ihtiyaç duyulduğunda mümkün olduğunca her zaman, içeride belli bir seviyede yetkinleşmiş ve şirket kültürünü özümsemiş kendi çalışanlarımızı, duyurulmuş olan somut kriterlere uymaları koşuluyla, değerlendirme ve gelişim kurulu sürecinden sonra terfi ettirip, ilgili pozisyona atamaya dikkat ediyoruz. Bu durum şirket kültürünün ve kurumsal hafızanın hep taze kalması için ayrıca önemsediğimiz bir husustur.

Çalışan bağlılığı için ne gibi projeler yürütüyorsunuz?

Öncelikle bahsetmek isterim ki, insan kaynakları bölümü olarak uzun yıllardır her sene bitiminde çalışan memnuniyetini ölçmek amacıyla bir çalışan memnuniyet anketi yayınlayarak, sonuçlarını detaylıca analiz edip, üst yönetim ile de çıktılarını paylaşmaktayız. Bunun dışında çalışanlarımızla yaptığımız düzenli insan kaynakları çevrim içi görüşmelerimiz, kariyer planlamaları, bireysel ve profesyonel gelişime yönelik eğitimler ve ayrıca sosyal komite olarak düzenlediğimiz üretim tesisimizin bahçesinde piknik organizasyonu, spor turnuvaları, sosyal sorumluluk projelerine aktif katılım gibi çeşitli aktivitelerle çalışan bağlılığını artırmaya devam ediyoruz.

Drogsan’da çalışmak isteyen adaylar için ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Drogsan İlaçları’nda çalışmak isteyen adaylara önerebileceğim en önemli şey, çok fonksiyonlu bir çalışmaya hazırlıklı olmaları ve çatışma kültürünün neredeyse sıfır olduğu bir iş ortamına uygun olmalarıdır. Bu prensiple benimsediğimiz mottolarımızdan biri de “Uyum gösteremeyeceğimiz tek şey uyumsuzluktur.” Uyum ve gelişim gösteren tüm çalışanlarımız uzun vadeli ve istikrarlı bir süreçle ailemizin ayrılmaz parçaları olmaktadırlar. Bir işveren markası olarak Drogsan İlaçları’nın kariyer kapıları, kendisi ve şirketi için artı değer hedefleyen tüm adaylara açık olmaya devam edecektir.

İlginizi çekebilir

Türkiye’de İlaç Ruhsatlandırma Süreci ve İyileştirilmesi Gereken Alanlar

Dünyada ve Türkiye’de ilaç ruhsatlandırma süreçlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç, 2023 yılında Türkiye’de TİTCK tarafından sonuçlandırılan ilaç ruhsat başvurusu sayısının 421 olduğunu ve bu hali ile 2011-2023 yılları arasındaki ortalama yıllık 640 ruhsat sayısının oldukça altında kaldığını belirtti. Malkoç, 2024 yılının ilk 8 ayında çıkartılan ruhsat sayısının 270 adet ile sınırlı kaldığını ifade etti.