Hizmet Ettiğimiz Topluma ve Çevreye Katkı Sağlamak Bizim için Güçlü Bir Motivasyon

Drogsan İlaçları İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Direktörü Tuğçe Karpuzcu Elmas ile şirketin sosyal sorumluluk anlayışı, bu alandaki projeleri ve 2025 yılı planları hakkında konuştuk.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden 2009 yılında mezun oldum. Nottingham Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tedarik zinciri ve operasyon yönetimi, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ilaç endüstrisinde yönetim yüksek lisans programlarını tamamladım. Kariyerime ilaç dağıtım kanalında başladıktan sonra 2012 yılında Drogsan’la ilaç sektörüne geçtim. İş geliştirme uzmanlığı, iş geliştirme yöneticiliği, iş geliştirme müdürlüğü görevlerinden sonra şu anda Drogsan İlaçları’nda iş geliştirme ve kurumsal iletişim direktörü olarak çalışıyorum. Kurumsal iletişim faaliyetlerini 2022 yılından bu yana kurumsal iletişim ve marka yönetimi bölümü çatısı altında yürüten şirketimiz bünyesinde yer alan kurumsal iletişim komitesinde 2020 yılından bu yana üyelik ve başkanlık görevlerini yürüttüm.

Drogsan için sosyal sorumluluk ne ifade ediyor?

Kurumsal değerlerimiz olan insana, çevreye, bilime ve sağlığa saygı, güvenilirlik, toplumsal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve sürekli gelişim ilkeleri, Drogsan İlaçları olarak sosyal sorumluluk anlayışımızın da merkezinde yer alıyor. İnsan sağlığı için değer üreten ilaç şirketlerinin içinde bulundukları yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası toplumlara hizmet ederek sağlıklı nesillerin yaşamasını ve gelişmesini desteklemede önemli bir sorumluluk taşıdıklarına inanıyoruz. Bu bakış açısıyla sosyal sorumluluklarımızı en yakınımızdan başlayarak gittikçe genişleyen bir coğrafya ve kapsamda ele alıyoruz.

Şirketlerin etik, hukuki, ekonomik ve sosyal sorumlulukları olduğu bilincinin gittikçe önem kazandığı günümüzde ‘Kurumsal Vatandaşlık’ kavramı ön plana çıkıyor. Bu çatı kavramı ve altında yer alan ‘Sosyal Sorumluluk’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Sorumlu Yönetim’ ilkelerini kurum felsefemizin tamamlayıcı birer öğesi olarak görüyoruz. Toplumsal gelişmeyi ve kalkınmayı destekliyor, tüm faaliyetlerimizi ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sorumluluk anlayışı içinde yürütmeyi yönetim anlayışımızın temel unsurlarından biri olarak kabul ediyoruz.

Drogsan için sosyal sorumluluk, yasal zorunlulukların ve kâr amacı güden faaliyetlerin çok ötesinde, hizmet ettiğimiz topluma ve çevreye gönüllü olarak destek olmayı ve katkı sağlamayı ifade ediyor. Kurumsal vatandaşlık esasına dayalı sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde, sağlıkla, toplumsal ve çevresel konularla ilgili farkındalık yaratmaya ve eğitimi, fırsat eşitliğini, dezavantajlı grupları desteklemeye odaklanıyoruz. Çalışanlarımızın da sosyal sorumluluk projelerinde bizzat aktif olarak rol almalarının, çalışan bağlılığı ve kurumsal iletişime olumlu katkılar sağladığını görüyoruz.

Toplum sağlığı için yarım asra yakın süredir çalışan bir kurum olarak, hizmet verdiğimiz tıbbi uzmanlık ve tedavi alanlarında birçok dernek ve STK ile birlikte çalışıyor, sağlık çalışanlarının, hastaların, bakım verenlerin, ailelerin ihtiyaçlarını ve toplumsal farkındalığı gözetecek projeler geliştirmeye çalışıyoruz.

Aydınlık bir gelecek için eğitimin önemine yürekten inanıyoruz. Çocuklar, gençler ve dezavantajlı grupların eğitimine yönelik hem kurumsal adımlar atıyor hem de çalışanlarımızın gönüllülük esasına dayalı sosyal sorumluluk projelerini Drogsan olarak destekliyoruz.

Kurumsal iletişim ekibi olarak çalışanlarınıza yönelik iç iletişim faaliyetlerinizi/projelerinizi biraz anlatır mısınız?

Kurumsal iletişim ekibi olarak tüm Drogsan çalışanlarına ulaşabilecek projeler geliştirmek için şirketimizin farklı bölümleriyle fikir alışverişi ve iş birliği yapıyoruz. Başta insan kaynakları, bilgi teknolojileri, tanıtım ve pazarlama olmak üzere, şirketin pek çok farklı fonksiyonuyla ortak çalışmalar yürütüyor veya yürütülen çalışmalara kurumsal iletişim alanında destek veriyoruz.

En önemli projelerimiz arasında bu yılın son çeyreğinde yeni bir iç iletişim platformunu ve kurum içi bülteni hayata geçirmek bulunuyor. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ara yüzüyle yeni web tabanlı iç iletişim platformumuzu uygulamaya sokarak kurum içi iletişimde yetkinliğimizi artırmayı, insan kaynakları yönetimi, talep planlama, iş akışı ve süreç yönetimi, kaynak yönetimi, medikal ve pazarlama eğitimleri gibi süreçlerimizi tam otomasyona almayı amaçlıyoruz. Aynı dönemde, kurum içi bültenimiz olan DRG’yi yeniden dijital ortamda hayata geçirerek her bölümden ve Türkiye’nin her ilinden çalışanlarımıza ulaşabileceğimiz ve etkileşimlerini sağlayabileceğimiz yeni bir mecrayı kullanıma almayı hedefliyoruz.

Bunlara ek olarak kurum içinde ve dışında entegre şekilde yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerimizden söz edebiliriz. Örnek vermek gerekirse, Dünya Alzheimer Günü kapsamında başlattığımız #HatırlatmaktaFaydaVar kampanyasıyla, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan Alzheimer hastalığı ile ilgili çarpıcı verilere dikkat çekmeyi ve farkındalığın artmasına katkı sağlamayı amaçladık. Bunun için öncelikle kendi çalışanlarımız nezdinde faaliyetler gerçekleştirmeyi, çalışanlarımızın desteğiyle de toplumsal farkındalığı yakın çevremizden başlayarak artırmayı hedefledik.

Türkiye’de ilaç sektöründe sağlık iletişimi yapıyor olmanın sizce hassas noktaları neler?

Türkiye’de ilaç sektörü, iletişime yönelik katı kuralları ve sınırları olan, yasal düzenlemelerin dünya standartlarında tutulduğu yüksek itibarlı bir sektör. Bu da sağlık iletişimine dair her konuda hassas olmayı gerektiriyor. İlaç şirketleri olarak hem değerli hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızla hem de kamuoyuyla paylaştığımız bilgilerin doğruluğu, güvenilirliği ve tarafsızlığının yanı sıra, bilginin uygun kanal ve yöntemlerle aktarılması büyük önem taşıyor. Drogsan İlaçları olarak bu bilinçle her seviyeden çalışanımızı gerekli eğitim ve sınavlara tabi tutuyor, iletişim kurallarımıza ve ilgili yönetmeliklere %100 uyumları konusunda kontrol sağlıyoruz. Sağlıkla ilgili iletişimi yapılan her türlü bilginin sağlık çalışanları aracılığıyla veya direkt olarak topluma ulaşabileceğinin ve yanlış bilgilerin sağlıkla ilgili ciddi olumsuzluklara yol açabileceğinin farkında olarak, yüksek bir sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz. Özellikle dijital kanalların yoğun olarak kullanıldığı günümüzde bilginin ne kadar hızlı yayılabildiğini görüyor, sağlıkla ilgili kurumsal iletişim faaliyetlerimizi büyük bir hassasiyetle ele alıyoruz.

2024 son çeyreği ve 2025 için plan ve projelerinizden söz eder misiniz?

Önümüzdeki dönemde faaliyetlerimizin sürdürülebilirlik kavramı etrafında şekillenmesini planlıyoruz. 2024 yılı son çeyreğinde kurumsal sürdürülebilirliğe yönelik kapasite gelişimi ve raporlama çalışmalarımıza hız vererek, kuruluşumuzun 50. yılı olan 2025 yılında, Drogsan İlaçları 1. Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaşmak en önemli projelerimiz arasında yer alıyor. Daha yeşil, daha adil ve daha sürdürülebilir bir gelecek için kurum olarak daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazırız.

İlginizi çekebilir

Türkiye’de İlaç Ruhsatlandırma Süreci ve İyileştirilmesi Gereken Alanlar

Dünyada ve Türkiye’de ilaç ruhsatlandırma süreçlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç, 2023 yılında Türkiye’de TİTCK tarafından sonuçlandırılan ilaç ruhsat başvurusu sayısının 421 olduğunu ve bu hali ile 2011-2023 yılları arasındaki ortalama yıllık 640 ruhsat sayısının oldukça altında kaldığını belirtti. Malkoç, 2024 yılının ilk 8 ayında çıkartılan ruhsat sayısının 270 adet ile sınırlı kaldığını ifade etti.