Yenilikçi İlaç Erişim Stratejilerinin Hayata Geçirilmesinde Pazar Erişim Kritik Öneme Sahip

Dünyada ve Türkiye’deki sınırlı ilaç bütçesi içerisinde hastalar için sürdürülebilir, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını amaçlayan pazar erişim biriminin, yenilikçi ilaç erişim stratejilerinin hayata geçirilmesinde kritik bir rolü olduğunu söyleyen Daiichi Sankyo Türkiye Pazar Erişim ve Ruhsatlandırma Direktörü Çiğdem Şar, direktörlüğün yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek pazar erişimin geleceği hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Çiğdem Şar

Daiichi Sankyo Türkiye Pazar Erişim ve Ruhsatlandırma Direktörü

Sizi ve ekibinizi biraz tanıyabilir miyiz?

2008 yılında Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İtalya’da SDA Bocconi Üniversitesi Uluslararası Sağlık Ekonomisi, Yönetimi ve Politikaları Bölümü’nde yüksek lisansımı tamamladım. İlaç sektörü kariyerime 2009 senesinde başladım. Pazar erişim, fiyatlandırma, sağlık ekonomisi alanlarında uluslararası firmalarda farklı ulusal ve bölgesel pozisyonlarında çalıştıktan sonra, 2022 yılında Daiichi Sankyo Türkiye’ye Pazar Erişim ve Ruhsatlandırma Direktörü olarak katıldım.

Gurur Tercan- Çiğdem Şar- Özge Ergin

Genç bir ekipten oluşan Daiichi Sankyo Türkiye Pazar Erişim ekibimizde, Nisan 2023’den beri pazar erişim müdürü pozisyonunda görev yapmakta olan Gurur Tercan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Hacettepe Üniversitesi’nde sağlık ekonomisi ve farmakoekonomi yüksek lisansını tamamladı. 2019 yılında kariyerine başlayan Gurur Tercan, Daiichi Sankyo’ya katılmadan önce, pazar erişim alanında farklı görevlerde çalışıyordu.

Ekibimizin en genç üyesi olan Özge Ergin, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 2021 yılında mezun oldu, şu anda da Hacettepe Üniversitesi Sağlık Ekonomisi ve Farmakoekonomi alanında yüksek lisansına devam ediyor. Kariyerine Daiichi Sankyo’da başlayan Özge Ergin, onkoloji ve kardiyoloji alanında birçok projede görev alıyor ve pazar erişim ve ruhsatlandırma yöneticisi olarak görev yapıyor.

Direktörlüğünüzün organizasyon yapısını ve faaliyet alanlarını biraz anlatır mısınız?

Büyük bir değişimin içerisinde olan ilaç sektöründe,  hastaları odağımızda tutarak doğru fiyat ve uygun erişim süreçleri ile hastaların tedavilerine ulaşmalarında pazar erişim departmanı köprü görevi üstleniyor. Dünyada ve Türkiye’de bulunan sınırlı ilaç bütçesi içerisinde hastalar için sürdürülebilir, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını amaçlayan pazar erişim birimi, yenilikçi ilaç erişim stratejilerinin hayata geçirilmesinde kritik öneme sahiptir.

Aynı çatı altında bulunan Pazara Erişim, Ruhsatlandırma ve Kalite Departmanı olarak, ülkemizde ilaçlarımızın yaşam döngüsü boyunca aktif rol oynayarak, satış, pazarlama, medikal, finans ve hukuk gibi farklı departmanlar ile birlikte şirketin gelecek stratejisine yön veren çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz.

Uzun yıllardır kardiyoloji alanında sürdürdüğümüz çalışmalarımıza ek olarak, onkoloji alanında yenilikçi ilaç statüsünde olan ve hastalara anlamlı klinik faydalar sunan ilaçlarımızın ülkemizdeki hastalara erken erişimi amacıyla Avrupa Merkez Ofisimiz ile koordineli olarak hayata geçirdiğimiz projelerimiz bulunmaktadır.

Pazar erişimin geleceği hakkındaki görüşlerinizi de alabilir miyiz?

Yakın bir gelecekte geçirdiğimiz pandemi sürecinin sağlık ve ilaç sektöründe bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Yaşlanan nüfus, kronik hastalıklarda ivmelenme, pandemi süreçleri gibi hayatımıza birden etki eden süreçler nedeniyle sağlık ve ilaç harcamalarında ciddi artış gözlemliyoruz. Teknolojik gelişmeler ile birlikte yenilikçi ilaçların bulunması ve hastaların yaşamında ortaya koyduğu klinik faydalar sayesinde ise pazar erişim çalışmalarının öneminin arttığına her gün daha çok şahit oluyoruz.

Değer bazlı ödeme modellerinin, farmakoekonomi değerlendirmeleri için gerekli olan veri paylaşımının öneminin daha da artacağını düşünüyorum. İlaçlarımızın hastalar için ortaya koyduğu klinik faydanın yakından takip edilebilmesini sağlayacak teknolojik altyapıların daha çok hayatımıza entegre olduğu, farklı paydaşlar ile iş birliklerin hayata geçirildiği bir geleceğin bizleri beklediğini öngörüyoruz.

Pazar erişim alanında çalışmayı düşünecek genç arkadaşlarımıza önerileriniz neler olabilir?

15 yıldır bu alanda farklı pozisyon ve görevlerde çalışmış biri olarak, değişimleri seviyor ve adaptasyonunuz yüksekse, pazar erişim departmanının size çok uygun bir bölüm olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Güncellenen regülasyonlar ve bunlara bağlı olarak yeni çalışma modelleri yaratarak, değişimi nasıl yönetebileceğinizi bilmek pazar erişim için çok önemli.

Yüksek adaptasyon yeteneğimiz ile birlikte kimi zaman ortaya çıkabilecek olan risklerin en aza indirgenmesi, kimi zaman da fırsatları yakalayarak, ilacımızın ülkemizdeki hastalara eriştirilmesi için aktif rol oynayıp, iç süreçlerin titizlikle yürütülmesi pazar erişimi özetleyen bir hikâye aslında.

İkna gücünüzü en aktif şekilde kullanacağınız ama aynı zamanda da hep bir adım sonrasını düşünerek, analizlerinizi hayata geçirmek aranan önemli yetenekler arasında. Her gününüz bir öncekinden bambaşka geçsin, farklı iç/dış paydaşlar ile ikna süreçlerine dahil olarak, elinizdeki verinin en doğru ve gerçekçi şekilde aktarılmasını seviyorsanız ve en önemlisi ekip ruhuna inanıyor ve bunun bir parçası olmaktan zevk alıyorsanız, sizleri pazar erişim departmanına bekliyoruz.

İlginizi çekebilir

Pharminal İlaç, Maraton İzmir 2024’te Kanser Savaşçıları Derneği için Koştu

Pharminal İlaç, gönüllülük faaliyetlerini şirket kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak benimseyerek, 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen Adım Adım ile Maraton İzmir koşusuna katılarak Kanser Savaşçıları Derneği'ne destek oldu.