Bahar Aylarını Kabusa Çeviren Alerji Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bahar aylarının gelmesi ile alevlenen alerji belirtileri ve alerji ataklarını yönetmenin yolları hakkında bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal anlattı.

Alerji nedir?

Vücudumuzdaki antikorların, başka insanlar için zararsız olan maddelere karşı vücudun savaş açması ve reaksiyon göstermesiyle alerji görülür. Bunu biraz daha açıklamak gerekirse bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzak tutarak kendini savunmak için bu nesnelere karşı antikor üretir. Ancak alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi, herhangi bir alerjen zararlı olmasa dahi zararlı olarak algılayan antikorlar üretir. Bundan dolayı bir alerjen ile temas eden kişinin bağışıklık sistemi reaksiyon gösterir.

Bu reaksiyon sonucunda bireyin sinüsleri, cildi, hava yolları veya sindirim sistemi kızararak şişebilir. Reaksiyonlardan ötürü gelişen alerjilerin şiddeti ise kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde ufak bir tahriş bile olmazken, bazı kişilerde ise anafilaksi dahi görülebilir.

Alerji sıklıkla kimlerde görülür?

Alerji her yaş grubunda görülebilir. Çünkü günümüzde aşırı şehirleşme, olumsuz çevre faktörlerinin hızla artması, doğal beslenmeden uzaklaşılmasından dolayı çocuktan yaşlıya kadar her yaş aralığında sıklıkla görülebilir.

Alerjinin olma nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?

Alerjinin olma nedenleri arasında genetik faktörler etkili olabildiği gibi çevresel faktörler de oldukça etkili oluyor.

Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genel olarak alerji belirtileri kaşıntı, kronik öksürük, burun tıkanıklığı, vücutta şişlik, sık sık hapşırma, nefes darlığı ya da hırıltı, vücutta döküntü gibidir.

Alerji ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir konudur. Alerji tedavi edilmezse nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. İleri derecedeki vakalarda hastanın hayatını kaybetmesine dahi yol açabilir. Alerji durumundan şüpheleniliyorsa mutlaka en kısa sürede doktorunuza başvurularak tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.

Alerji reaksiyonları sıklıkla hangi zamanlar görülür?

Alerji reaksiyonları genel olarak mevsim geçişlerini yaşadığımız bahar ve sonbahar aylarında daha sık görülür. Baharın gelmesiyle ağaçlar, bitkiler yeşerir bu da aslında çok güzel bir görüntüye neden olur. Ancak ağaçlardan ve bitkilerden dökülen polenlerden dolayı alerjik reaksiyonlar artar. Reaksiyonlar Mart ayından başlayarak baharın bitişine kadar sürebilir. Bu dönemde alerjik nezle, göz alerjisi ve astım şikâyetleri daha fazla artıyor.

Alerji tedavisi ve atakların önlenmesi için nelere dikkat edilmesi gerekir?

Alerjik reaksiyon gösteren kişinin bir yaşam standardı oluşturması gerekir. Açık alanlarda yapacakları aktiviteler konusunda iyi bir planlama yapması gerekir. Sportif faaliyetlerini olabildiğince kapalı alanlarda yapmaya dikkat etmelidir. Eve gelindiğinde giysilerin değiştirilerek duş alınması, kişinin üstüne yapışan alerjenleri temizleyebilmek için faydalı olacaktır.

Okullar ve çalıştığımız yerler zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz ortamlardır. Buralarda da gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Alerjik reaksiyon gösteren kişi için en sağlıklı yönlendirmeyi gerekli tetkikler sonucunda uzman bir doktor yapacaktır.

İlginizi çekebilir

Pfizer Türkiye ve Ahbap Derneği’nden Anlamlı İş Birliği

Ahbap Derneği'nin öncülüğünde, Pfizer Türkiye'nin katkılarıyla inşa edilen Vefa İlk ve Ortaokulu açıldı. 12 sınıflık prefabrik bina, modern eğitim imkânları sunarak bölgedeki çocukların eğitim hayatlarına kesintisiz olarak devam etmesini sağlıyor. Açılış törenine Ahbap Derneği yetkilileri, Pfizer Türkiye Ülke Başkanı Metin Hullu ve yönetim ekibi ile bölge temsilcileri katıldı.