Nadir hastalıklar alanındaki hedeflerini, kendi Ar-Ge merkezlerinde bu alandaki özel ürünlerin yerel olarak geliştirilmesi, kendi tesislerinde yerel olarak üretilmesi, ülkemizde ve tüm dünyadaki hastaların ilaca erişimini sağlayarak uzun süreli tedavinin gerçekleşmesini sağlamak olarak özetleyen Centurion İlaç Şirket Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güniz Ersin, Centurion İlaç’ın bu alanda yaptığı çalışmalara ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Cumhuriyet döneminden itibaren İstanbul’a yerleşmiş göçmen bir ailenin kızı olarak, Şişli Terakki Lisesi’nden ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldum. Kısa bir dönem eczacılık alanında çeşitli çalışmalarda bulundum. Akabinde aile şirketimiz YeniŞark Ecza Deposu’nda çok farklı pozisyonlarda aktif görevler aldım. Şirketimiz bünyesine kattığımız Centurion İlaç’ın gerek kurulum süreci gerekse de büyüme dönemlerinde pazarlama, satış, ruhsatlandırma ve kurum ilişkileri alanlarında çalışma şansını elde ettim.
Biyolojik ürün ve aşı üretim sertifikasyonuna sahip ve EU sağlık otoritelerince de GMP onayı bulunan fabrikamız ve Ar-Ge merkezimizin kurulmasında ve faaliyete geçmesinde özellikle son on yıl içerisinde çok aktif olarak yer aldım. Halen Centurion İlaç bünyesinde hem şirket ortağı hem de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak keyifle çalışmaya devam etmekteyim.
Centurion İlaç’ın nadir hastalıklar alanındaki vizyonu nedir?
Nadir hastalık, %70’ten fazlası genetik geçişli, çok büyük kısmı çocukluk çağında ortaya çıkan, vücudun çeşitli alanlarını etkileyen, kronik, ilerleyici ve genellikle engelliliğe ve erken ölüme yol açan ve nadir görülen hastalıklar grubudur. Tüm dünyada yaklaşık 8.000 nadir hastalık tanımlanmış olup bu sayıya her yıl yeni eklemeler olmaktadır. Her ne kadar nadir hastalıklar olarak tanımlansa da dünyada 300 milyonu aşan insanın hayatı bu hastalıklardan ciddi şekilde etkilenmektedir.
Centurion İlaç olarak hedefimiz, kendi Ar-Ge merkezimizde bu alandaki özel ürünlerin yerel olarak geliştirilmesi, kendi tesisimizde yine yerel olarak üretilmesi, ülkemizde ve tüm dünyadaki hastaların ilaca erişimini sağlayarak uzun süreli tedavinin gerçekleşmesini mümkün kılmaktır. Temel hayalimiz; nadir hastalıklar alanında güncel ve en etkin tedavi alternatiflerini hem ülkemizde, hem de ihracat yaptığımız çok sayıda ülkede tıbbın hizmetine sunarak hastaların yaşam kalitesini artırmaktır.
Bu kapsamda hayata geçirdiğiniz adımlardan bahsedebilir misiniz?
Centurion İlaç, nadir hastalıklar alanında yaklaşık yirmi yıldır aktif olarak yer almakta ve bu alanda en modern ve güncel tedavi alternatiflerini Türk tıbbının hizmetine sunmaktadır. Şu an da altı ürünümüz alerji, immünoloji, hematoloji, nöroloji ve solunum sistemi tedavi alanlarında yer alan nadir hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Bu alanda stratejik hedeflerimiz içerisinde kendi Ar-Ge merkezimizde yerli olarak geliştirdiğimiz nadir hastalık ilaçları da yer almaktadır. Bu yıl içerisinde iki adet yeni ürünü pazara vermeyi hedeflemekteyiz. Dört adet ürün ile ilgili de projelerimiz devam etmektedir.
Tüm dünyada hastaların bu ilaçlara erişiminin önemli bir gelişme alanı olduğunun farkında olan Centurion İlaç, bu ürünlerin üretimini de kendi üretim tesisinde gerçekleştirmektedir. Şu aşamada üç kritik ürün Centurion’da üretilmektedir. Bu üç ürün ülkemizde tüm illere ve hastanelere sevk edilmekte olup, bu alanda sürdürülebilirlik açısından çok önemli ve stratejik bir fayda oluşturmaktadır.
Ek olarak özellikle bir diğer temel hedefimiz; nadir hastalıklar alanında bölgesel lider ilaç firması olmaktır. Bu hedefe yönelik çok sayıda ülkeye bu ürünlerin ihracatını da gerçekleştirmekteyiz.
Hastaların tedaviye ulaşması konusunda yapmayı düşündüğünüz yeni yatırımlar var mı?
Bu alanda yer alan ürünlerin ülkemizde geliştirilmesi ve yerli olarak üretilmesi, hastaların ilaca erişiminde en kilit noktalardan birisidir. Burada ikincil hedef de dışa bağımlılığın minimalize edilmesi olacaktır.
Centurion İlaç’ın Ankara’da yer alan Ar-Ge merkezinde çok sayıda proje yürütülmekte ve ilaç üretim tesisimizde yerli olarak nadir hastalık ilaçları üretilmektedir. Öncellikli hedefimiz; yerli geliştirilecek ürün sayısını artırmak ve paralel olarak tesisimizde yerel üretimini gerçekleştirerek hastaların tedaviye ulaşım sıkıntılarını tamamen gidermektir. Ayrıca bazı ürünlerde yürüttüğümüz yerel klinik çalışmalarla etkinlik, güvenlik verilerini de ortaya koyarak bu alanda Türkiye’deki hastalara özgü, doğru adımlar atılmasını sağlıyoruz.
Bu alanda bir diğer kilit nokta da yeni tedavi alternatiflerinin ülkemizde bulunurluğunun sağlanması olacaktır. Buna yönelik olarak ise bu alanda tanınan ve bilinirliği yüksek çok sayıda araştırma ve geliştirme birimleri, enstitüleri, üniversiteleri ve inovatif ilaç kuruluşları ile iş birliğimizi devam ettirmekteyiz. Hedefimiz; kısa ve orta dönemde çok sayıda yenilikçi ürünü Türk tıbbının kullanımına sunmaktır.