Amgen Türkiye Onkoloji ve Hematoloji İş Birim Direktörü Selim Özyılmaz, Amgen’ın onkoloji ve hematoloji alanındaki çalışmaları hakkında bilgi vererek, kolorektal kanserlerde farkındalığın önemine yönelik mesajlarını paylaştı.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Amgen Türkiye’de onkoloji ve hematoloji iş biriminden sorumluyum. Toplamda 20 yıla yaklaşan profesyonel kariyerimde Amgen’da 6 yılı geride bıraktım. Bu süre zarfında Satış Pazarlama Mükemmelliğinden başlayan nefroloji iş birimi ve Gensenta ticari direktörlüklerine uzanan farklı ve keyifli sorumluluklarım oldu. İlaç sektörü öncesinde ise dünyanın çeşitli bölgelerinde yönetim kurulu seviyesinde farklı projeleri hayata geçirme şansı bulduğum yönetim danışmanlığı kökenliyim.
Amgen’ın, dünyada ve Türkiye’de çözüm ürettiği kanser hastalıkları ve bu hastalıklara yönelik tedavi çözümleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Günümüzde onkolojide standart kemoterapiler yerine kişiye ve hastalığa yönelik tedaviler ön plana çıkıyor. Hastaların ihtiyaçlarına uygun yeni yollar araştırılıyor. Amgen, 40 yıldan fazla bir süredir yenilikçi tedavi yaklaşımlarını araştırarak hayati öneme sahip ilaçlar üretiyor ve yeni jenerasyon immüno-onkoloji tedavilerini sunuyor. Amgen olarak hastalara hizmet etme misyonuyla hareket ediyoruz. Hastalarımızın sağlık yolculuğunda onlara yardımcı olacak tedaviler geliştirmeye, kanser ile mücadelelerinde hastalarımıza ve yakınlarına destek olmaya önem veriyoruz. Çıktıkları zorlu mücadelede yol arkadaşı olmaya özen gösteriyoruz. Amgen, onkoloji alanında ilk biyoteknolojik tedavilerin üreticilerinden biri. Biyoteknolojik tedavilerle lösemi, multiple miyelom, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve kemik metastazları gibi agresif kanser türleriyle mücadelede ön saflarda yer alıyoruz.
Amgen Türkiye olarak global bakış açımızı ve vizyonumuzu hastaların sağlığını ön planda tutarak sürdürmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden biri olarak onkoloji alanında ilk biyoteknolojik tedavilerin üreticilerinden biriyiz. Amgen, hematoloji/onkoloji için “ilk olarak biyoloji, ikinci olarak yöntem” yaklaşımı ile tedavi geliştiriyor ve kompleks biyolojiyi uygun genetik hedefleri bulmak ve hastalıkların çözümü için içgörü yaratmakta kullanıyor. Hastaların tanıları, tedavileri ve takip süreçlerinde fark yaratacak biyomarker’lar üzerinde çalışarak hedefe yönelik yaklaşımları araştırıyoruz. Günümüzde onkolojide standart kemoterapiler yerine kişiye ve hastalığa yönelik tedaviler ön plana çıkıyor. Biyoteknoloji alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan ve yenilikçi tedavi yaklaşımlarını araştırarak hayati öneme sahip ilaçlar üretmeye yönelik çalışmalarını 40 yıldan uzun süredir aralıksız devam ettiren Amgen, yeni jenerasyon immüno-onkoloji tedavilerini sunuyor. Hastalara hizmet etme misyonuyla çalışmalarını sürdüren Amgen, hastaların sağlık yolculuğunda onlara yardımcı olacak tedaviler geliştirmeye, kanser ile mücadelelerinde hastalara ve yakınlarına destek olmaya önem veriyor, çıktıkları zorlu mücadelede yol arkadaşı olmaya özen gösteriyor.
Kolorektal kanser farkındalığının önemi konusunda vermek istediğiniz mesajları alabilir miyiz?
İnsanlığın mücadele ettiği hastalıklar arasında ilk sıralarda gelen kanser, pek çok kişinin yaşamını derinden etkilerken, onkolojide standart kemoterapiler yerine kişiye ve hastalığa yönelik tedaviler ön plana çıkıyor. Kolorektal kanser, tarama programları ile kansere dönüşmeden önlenebilen veya erken tanı durumunda
tedavi edilebilen bir kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar Farkındalık Ayı kapsamında 45 yaşın üzerindeki tüm yetişkinleri kolorektal kanser taraması için hekime başvurmaya davet ediyor.
Kolon kanseri olarak da bilinen kolorektal kanser;
- Dünyada en sık görülen 3. tür olan, aynı zamanda en ölümcül 2. kanser türüdür.
- Tarama programlarıyla önlenebilen kanser türlerinden biridir.
- Erken evrelerinde yakalandığında tedavi edilebilir olmasına rağmen, tüm vakaların yalnızca yüzde 35’ine en erken evrede teşhis konulmaktadır.
- Yaşlı hastalığı olarak bilinmekle birlikte her geçen yıl genç yetişkinlerde görülme sıklığı artmaktadır.
- Global yönlendirmelere göre standart risk grubunda 45 yaşından itibaren tüm kadın ve erkeklere 10 yılda bir kolonoskopi taraması önerilmektedir.
- Ülkemizde ulusal tarama programı kapsamında 50-74 yaşları arasındaki tüm kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi taraması yapılabilmektedir.