AstraZeneca Olarak Vizyonumuz; Kanseri Ölüm Nedeni Olmaktan Çıkarmak

Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma vizyonu ile onkoloji alanına en çok yatırım yapan şirketler arasında yer alan ve klinik araştırmalarının yüzde 65’ini onkoloji odaklı gerçekleştiren AstraZeneca’nın bu alandaki çalışmalarına ve projelerine yönelik sorularımızı AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ve AstraZeneca Türkiye Onkoloji İş Birimi Direktörü Özge Nurata Osmanoğlu yanıtladı.

AstraZeneca’nın onkoloji alanındaki vizyonundan bahseder misiniz?

Dr. Deniz Ertürk Erem: AstraZeneca olarak vizyonumuz kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak. Bu çerçevede onkoloji alanında küresel olarak yeni tedavilere ve Ar-Ge çalışmalarına en fazla yatırım yapan şirketler arasındayız. Türkiye’de onkoloji tedavi alanına en çok yatırım yapan ilaç şirketlerinden biriyiz ve klinik araştırmalarımızın %65’i onkoloji alanına odaklanıyor.   Kanser tedavisinde ilaç portföyümüz meme ve akciğer kanserleri, gastrointestinal kanserler, genitoüriner kanserler ve kan kanserleri gibi en zorlu kanser türlerine odaklanıyor. Ancak yenilikçi ilaçlar geliştirmenin ve sağlığın hizmetine sunmanın ötesinde asıl amacımız, sağlık alanında yaptığımız iş birlikleri ile baştan sona hasta yolculuğunun önemli bir çözüm ortağı olmak. Bu amaca ulaşabilmek için özellikle hastalığın erken teşhisi, bu amaçla tarama programlarının hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılması, yeni teknolojilerin kullanılması ile yenilikçi tedavilerin daha fazla sayıda insana ulaşması için çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı tutkuyla işlerini yapan çalışma arkadaşlarımızın katkılarıyla, hasta odaklı kültürümüzden güç alarak hayata geçiriyoruz.

Odaklandığınız kanser türlerinde hastalara ve toplumsal farkındalığa yönelik yaptığınız projelerden söz eder misiniz?

Özge Nurata Osmanoğlu: Amacımız;sağlık alanında yaptığımız iş birlikleri ile baştan sona hasta yolculuğunun önemli bir çözüm ortağı olmak. Dolayısıyla kanser farkındalığı için dernekler, akademik kurumlar ve bilim insanlarıyla birçok iş birliği yapıyoruz. ‘Akciğerimizi Okuyoruz’, ‘Kendini Tanı, Erken Tanı’, ‘Kontrol Sende Cevabı Gende’ kanser alanında toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla koşulsuz desteklediğimiz çalışmalardan birkaçı. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin koşulsuz desteğimizle hayata geçirdiği ‘Akciğerimizi Okuyoruz’ projesi kapsamında www.akcigerimiziokuyoruz.com web sitesi yayına alındı. Şu ana kadar 42 binden fazla kişinin giriş yaptığı bu web sitesinde, dünya çapında ve Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedeni olan akciğer kanseri belirtileri ve risk faktörleri gibi başlıklarda bilgiler yer alıyor.

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile yürüttüğü ‘Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi’ kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi ve kendilerine en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması amaçlanıyor. ‘Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi’ kapsamında bugüne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerindeki illerde toplam 700 kadına bilgilendirme eğitimleri verildi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, koşulsuz desteğimizle kadın kanserleri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla ‘Kontrol Sende Cevabı Gende’ internet platformunu hayata geçirdi. Oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan’ın da elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına alınan cevabigende.com adresinde yer alan anketler ile kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Web sitesinde ayrıca toplumu bu kanser türlerinin önemi konusunda bilgilendiren çarpıcı verilere de yer veriliyor.

Kanser hastalığının erken tanısında en önemli araçlardan biri de biyobelirteçler. Bu nedenle bilinçlendirmelerin ötesinde, biyobelirteç tespitlerinin kısıtlı olduğu kliniklerde yer alan hastaların testlere doğru ve zamanında erişimlerini iyileştirmek için çalışmalarımız da devam ediyor. Kanser ekosistemini geliştirmek için doğru hastanın doğru tedaviye ve kaliteli test imkânlarına ulaşması için koşulsuz desteğimizle ‘Diyagnostik Network’ projesi hayata geçirildi. Akciğer kanseri tanısı için doku biyopsisi alınan ancak mutasyon testine tanı aldığı hastanede erişimi olmayan hastaların dokularının, bu lojistik destek programı kapsamında bu merkezlerden alınması, başka bir merkezde mutasyon testlerinin yapılması ve tekrar tanı aldıkları merkezlere iletilmesi sağlanıyor.

Yapay zekânın gelişmesi ile kanserin gelecekte nasıl evrileceğini öngörüyorsunuz? Şu an en çok hangi tümör tiplerinde erken tanı için kullanılıyor ve fayda sağlıyor? Yapay zekâyı çalışmalarınıza dahil ediyor musunuz?

Dr. Deniz Ertürk Erem: Günümüzde yapay zekâ, yeni moleküllerin geliştirilmesi aşamasında araştırmacılara önemli katkılarda bulunuyor. Bu teknoloji geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı ve daha verimli bir süreci mümkün kılarak yeni moleküllerin daha hızlı bir şekilde sağlığın hizmetine sunulmasına tanıyor. Benzer şekilde, meme taramalarında da yapay zekâ, görüntüleri analiz ederek anormal özellikleri tespit edebiliyor. Bu da taramaların doğruluğunu ve hızını artırıyor. Yapay zekâ gibi yenilikçi teknolojilerin klinik pratiğe girmesi sayesinde özellikle akciğer kanserinin tedaviden fayda görme potansiyelinin en yüksek olduğu erken evrelerde tespit edilebilmesini sağlayan teşhis ve tarama programlarının arttığını görüyoruz. Biz de hastalıkların erken tanısında yapay zekâ uygulamalarının rutin bir şekilde kullanılması amacıyla pek çok ülkede akciğer kanseri ve kalp yetersizliği alanlarında üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. 2025 yılına kadar yenilikçi ve ölçeklenebilir dijital sağlık çözümlerine erişimi iyileştirmek için yapay zekâ çözümleri tedarikçisi Qure.AI iş birliği ile yapay zekâ tabanlı teknoloji kullanılarak global olarak beş milyon hastanın akciğer kanseri taramasından geçirilmesini desteklemeyi hedefliyoruz.

Yıl boyunca en önemli gündem maddeleriniz neler olacak?

Özge Nurata Osmanoğlu: ‘Hastalar önceliğimizdir’  ilkemiz doğrultusunda tanıdan tedaviye ve tedaviden takibe kadar her aşamada paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu yılki gündem maddelerimiz arasında, Türkiye’deki kanser hastalarına yenilikçi tedavileri sunmak yer alıyor. Bununla birlikte, klinik araştırma alanında lider olmayı ve yatırımlarımızı artırmayı da hedefliyoruz. Toplumsal farkındalığı artırmak için çeşitli iş birlikleriyle dernekler ve kuruluşlarla bir araya gelerek önemli projeler de yürütmeye devam edeceğiz. Ayrıca, erken tanı ve teşhis programlarının yaygınlaştırılması için iş birlikleri oluşturarak, sağlık alanında etkili bir rol oynamayı sürdüreceğiz.

İlginizi çekebilir

Ruhsatlandırma Birimi, Hastaların Yenilikçi İlaçlarla Buluşmasında Kritik Bir Rol Üstleniyor

AstraZeneca Türkiye Ruhsatlandırma ve Pazar Erişim Direktörü Görkem Saka ile Türkiye’de ilaçların ruhsatlandırma süreçleri, AstraZeneca Ruhsatlandırma Birimi’nin faaliyetleri ve yenilikçi ilaçların hastaların hizmetine sunulmasındaki rolüne ilişkin bir sohbet gerçekleştirdik.