Usta Çizimlerle Hipertansiyonu Anlatan Proje: ‘Önce Fark Et, Sonra Hallet’

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesi ile hazırlanan video serileri “Önce Fark Et, Sonra Hallet!” mottosuyla sağlık ve sanatı bir araya getiriyor.

Hipertansiyon hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla alanında uzman Kardiyolog Prof. Dr. Sadi Güleç bilimsel danışmanlığında ve sanatçı Cem Güventürk çizimleriyle Menarini Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hazırlanan videolara sosyal medya üzerinden erişilebilecek.

Usta çizimleri ile tanınan Sanatçı Cem Güventürk’ün sunucu koltuğuna oturduğu videolarda Prof. Dr. Sadi Güleç halk arasında “sessiz katil” olarak da bilinen ve dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hipertansiyona dikkat çekerek “Şikayetinizin olmaması sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Hipertansiyonu önce fark et, sonra hallet.” mesajını verdi.

Sorununuz Olsun ya da Olmasın Yılda Bir Kez Tansiyonunuzu Ölçtürün

Prof. Dr. Sadi Güleç, Dünya Hipertansiyon Günü dolayısı ile yer aldığı projede şu önemli bilgilerin altını çizdi: “Tansiyonunuz normal koşullarda 12/8 olduğunda sağlıklı bir basınçtır ama 12/8’i geçerse yavaş yavaş damar yatağına hasar vermeye başlar. 14/9 seviyelerine geldiğinde ise hasarın boyutu çok daha fazla artabilir ve artık bu durum hipertansiyon olarak adlandırılır. Hipertansiyon nedenleri arasında genetik yatkınlık, fazla kilo, hareketsiz yaşam, fazla tuz tüketimini sayabiliriz. Uzun süre bir belirti vermemektedir. Bu nedenle bir şikâyet beklemeden bu işin adını koyabilmek önemlidir. Hipertansiyonun tanısını koyabilmenin tek yolu vardır: tansiyonu ölçmek! Yılda bir kez tansiyon ölçülmeli. Sonucun evde yapılan ölçümde 13 üzerine çıkması durumunda doktora başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki şikayetinizin olmaması sağlıklı olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Bu hastalık belirti vermediğinden, önce fark etmeli ardından doktora başvurarak birlikte tedaviyi planlamalı. Özetle hipertansiyonu önce fark et, sonra hallet diyoruz. Hipertansiyon tanısı aldıktan sonra yaşam stilindeki iyileştirmeler ve gerekli ise uzman doktorlar tarafından belirlenen uygun tedavi planı ile hastalığı kontrol altında tutmak mümkün. Hipertansiyon kontrol altında tutulmaz ise önemli organ hasarlarına neden olabilir. Özellikle 4 önemli organımızda yani kalp, beyin, böbrek ve gözde ciddi hasarlar oluşabilir. Tedaviye uyum, yaşam kalitesinin düşmesini ve organ hasarlarını engeller.”

Sanatçı Cem Güventürk Usta Çizimleri ile Projeye Renk Kattı

Proje konusunu renkli çizimleri ile kolay anlaşılır hale getiren Sanatçı Cem Güventürk bu projeye dahil olmanın kendisi için anlamını şöyle ifade etti: “Farklı disiplinlerin bir araya gelmesinden keyif alan biri olarak bilimle sanatın bir araya geldiği bu projede olmaktan çok mutluyum. Zaten ilgili olduğum ve daha önce de sıkıntısını yaşadığım bu konuda, bir multidisipliner sanatçı olarak sunucu koltuğunda bulunmak ve alanında uzman bir hekimden hastalığın detaylarını dinlemek çok kıymetliydi. Bu bilgilendirici projeye katkılarından dolayı Menarini Türkiye’ye çok teşekkür ederim.”

Dünya Hipertansiyon Günü videolarına Menarini Türkiye Youtube hesabından ulaşabilirsiniz; https://www.youtube.com/c/MenariniT%C3%BCrkiye

İlginizi çekebilir

Bayer, Türkiye’de 70. Yılını Kutluyor

Dünyada 160, Türkiye’de ise 70 yıldır faaliyet gösteren Bayer, hem tarım hem de sağlık alanında önemli bir konumda yer alıyor. Kadın sağlığı, kardiyoloji, nefroloji, oftalmoloji ve onkoloji alanlarında insanların yaşamlarında fark yaratan, yenilikçi ilaçlar ve yeni terapötik yaklaşımlar araştırıp geliştiren Bayer İlaç’ın Türkiye ve İran Ülke Grubu Başkanı Colin Tyrer ile şirketin Türkiye’deki faaliyetleri, Ar-Ge ve klinik araştırmalara yaptığı yatırımları, sosyal sorumluluğa ve sürdürülebilirliğe bakış açısı ve projeleri ile Türkiye’deki yerelleşme adımlarına ilişkin konuştuk.