Servier Türkiye, İnsan Odaklı Yaklaşımı ile Yine Türkiye’nin En İyi İşverenleri Arasında

Servier Türkiye, 5. kez katıldığı Great Place to Work araştırmasında kendi kategorisinde 2. sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Aynı zamanda Well-being/Çalışan Esenliği Özel Ödülü alan sosyal sorumluluk alanında en iyi şirketlerin listelendiği GPTW Sosyal Sorumluluk & Gönüllük Listesi’nde yer alan Servier Türkiye’nin İnsan ve Kültür Direktörü Zeynep Ağar ile Servier’e bu ödülleri getiren kurum kültürü ve insan kaynakları süreçlerini konuştuk.

Sizi ve Servier İnsan ve Kültür Ekibi’ni tanıyabilir miyiz?

TED Ankara Koleji ve ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunuyum. Mezuniyetimden bu yana 22 yıldır son derece sevdiğim mesleğim olan insan kaynakları alanında çalışmaktayım. Kariyerim süresince farklı sektörlerdeki şirketlerde çalıştım ve yaklaşık son 9 yıldır Servier İlaç İnsan ve Kültür Direktörü olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. Eğitim ve gelişim hayatımın her zaman merkezinde yer alıyor. Bu nedenle hem profesyonel hem de kişisel gelişimime destek olması adına çalışma hayatım devam ederken Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Bölümü’nde yüksek lisansımı tamamladım. Aynı zamanda profesyonel koçum ve koçluk ile birlikte özel ilgi alanım olan farkındalık ve şefkat üzerine eğitimlerime devam ediyorum.

Servier İlaç İnsan ve Kültür organizasyonumuz 4 ana bölüm halinde faaliyet gösteriyor. Bordro ve Yan Haklar Yönetimi; bordro, personel, yan haklar, izin, raporlama ve bunlara bağlı süreçleri 27 yıldır şirketimizde çalışan ve görevini Bordro & Yan Haklar Kıdemli Uzmanı olarak sürdürmekte olan Sevgili Meltem’in sorumluluğundadır. Toplam Ödül ve Yetenek Yönetimi; ücretlendirme ve bütçe yönetimi, kariyer ve performans yönetimi & gelişimi, geri bildirim süreçleri 19 yıldır şirketimizde çalışan ve görevini Toplam Ödül ve Yetenek Yönetimi Kıdemli Müdürü olarak sürdürmekte olan Sevgili Pelin’in sorumluluğundadır. Çalışan Deneyimi ve Yetenek Kazanımı; tüm işe alım süreçleri ve kampüs tanıtım faaliyetleri, oryantasyon süreçleri, çalışan bağlılığı anketleri, eğitim, çalışan esenliği uygulamaları ile Servier Grup uygulamaları, 5 yıldır şirketimizde çalışan ve görevini Çalışan Deneyimi ve Yetenek Kazanımı Kıdemli Uzmanı olarak sürdürmekte olan Sevgili Buket’in sorumluluğundadır. İK (İnsan ve Kültür) Operasyonları; Araç-filo operasyonel yönetimi, insan ve kültür dış kaynak kullanımı yönetimi, bina ilişkileri idari işler süreçleri, raporlama, İnsan ve Kültür satın alma ve diğer operasyon süreçleri, 10 yıldır şirketimizde İK Operasyonları Kıdemli Uzmanı olarak görevini sürdürmekte olan Sevgili İpek’in sorumluluğundadır.

Servier İlaç en iyi işverenlerin yer aldığı 2024 GPTW listesinde yer aldı. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

5. kez katılmış olduğumuz Great Place to Work (GPTW) araştırması ve yarışmasında bir kez daha Türkiye’nin En iyi işverenlerinden birisi olarak ödüllendirilmek bizim için büyük bir gurur ve mutluluk.

GPTW sürecinde bu yıl, En iyi işverenler listesinde kendi kategorimizde 40 şirket arasında 2. sırada yer aldık. Bu başarıya ek olarak Well-being/Çalışan Esenliği Özel Ödülü ile ödüllendirilirken, bizim için çok değerli olan ve özenle çalışmalarımızı sürdürdüğümüz sosyal sorumluluk alanında en iyi şirketlerin listelendiği GPTW Sosyal Sorumluluk & Gönüllük Listesi’nde de yerimizi aldık.  Ayrıca GPTW Türkiye Sağlık Hizmetleri ve Farma sektörü 100-499 çalışan kategorisi En İyi İşverenler Listesi’nde 1.sırada yer aldık.

GPTW süreci ile öncelikli amacımız; her zaman geri bildirim kültürümüzün bir uzantısı olarak çalışanlarımızı daha iyi anlamak, ihtiyaçlarını belirlemek ve bağlılıklarını artırmak oldu. Bu kapsamda GPTW anketi ile birlikte Servier Grup tarafından yıllık olarak düzenlenen Gallup anketi sonuçlarını şeffaf bir şekilde yöneticiler ve tüm çalışanlarla paylaşıyoruz. Geri bildirim çalıştayları düzenleyerek güçlü ve gelişim alanlarımız üzerinde çalışıyor, aksiyon planları belirliyoruz. Başarımızın temelindeki ilk unsur, bu geri bildirim kültürü ve sonucunda belirlenen bu aksiyon planlarını yöneticilerimizin desteği ile hassas bir şekilde takip etmek ve kolektif bir çaba ile uygulamak.

Servier İlaç olarak bizi farklı ve başarılı kılan özelliklerimizi günlük iş yaşamımızda yansıtmaya odaklı uygulamaları tüm süreçlerimizde önceliklendiriyoruz. İnsan odağımız, hiyerarşiden uzak, iş birliği ve açık iletişim temelli kültürümüz ile çalışanlarımızı yetkilendirerek kendilerine öğrenme ve gelişim fırsatları sunuyoruz. Yöneticilerimizi içeriden yetiştiriyoruz. Farklı geri bildirim araçları ile stratejilerimizi çalışanlarımızın ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz ve iş-yaşam dengesini gözeterek çalışan esenliği uygulamalarımız ile üretken, çevik ve mutlu bir çalışma ortamı oluşturuyoruz. Bu uygulamalarımız, şirketimizin harika bir iş yeri olmasını sağlarken çalışan memnuniyeti ve performansına da katkıda bulunuyor. 

Servier’deki çalışma modelini ve bu modelin iş-özel yaşam dengesine katkısını anlatır mısınız?

Şirketimizdeki çalışma modeli, iş birliğine dayalı ve çalışanlarımızın iş-özel yaşam dengesini korumalarını destekleyen bir yapıdadır. Şeffaf ve açık iletişim kültürümüz, hiyerarşik yapıların ötesine geçerek her seviyeden çalışanın katılımını teşvik ediyor. Geri bildirim kültürümüz sayesinde, çalışanlarımız görüşlerini özgürce paylaşabiliyor ve bu da şirketimizde yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin doğmasını sağlıyor.

Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma gibi uygulamalarımız, çalışanlarımızın iş ve özel yaşamlarını uyumlu hale getirmelerine olanak tanıyor. Bu politikalar, çalışanlarımızın aileleriyle vakit geçirebilmeleri, hobilerine zaman ayırabilmeleri ve kişisel gelişimlerine odaklanabilmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Ayrıca, yıllık izin günlerinin fazlalığı ve serbest kıyafet politikası gibi uygulamalarımızla da bu dengeyi destekliyoruz.

Şirketimizde düzenlenen çeşitli etkinlikler ile de çalışanlarımızın birbirleriyle bağ kurmalarına ve sosyal destek ağlarını güçlendirmelerine olanak tanıyoruz.  Şirketimiz için çalışanlarımızın refahı ve mutluluğu büyük önem taşıyor. İş-özel yaşam dengesini sağlamaları için çalışanlarımızı destekleyerek, yalnızca bireysel mutluluklarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda şirket içindeki verimliliği ve uyumu da güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

Çalışanları süreçlere dahil etme, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularındaki yaklaşımınız ile çalışan bağlılığı için yürüttüğünüz projelerden bahsedebilir misiniz?

Servier Grubu olarak farklı coğrafyalarda çeşitli geçmişlere sahip çalışanları bir araya getirerek ortak bir hedef etrafında birleştiriyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık, kurumsal sosyal sorumluluk stratejimizin önemli bir parçası ve Grubumuz bu doğrultuda projeler geliştiriyor. Tüm çalışanlara yönelik farkındalık eğitimleri, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Haftası etkinlikleri, seminerler bu projelere örneklerden bazılarıdır.

Servier İlaç olarak, çalışanlarımızın hiçbir ayrım olmadan kendilerini değerli hissetmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. %49’luk kadın çalışan oranı ve %56’lık kadın yönetici oranıyla cinsiyet eşitliğini desteklerken, yaş aralığı 25 ile 55 arasında değişen çalışanlarımızın çeşitliliğine ve deneyimlerine değer veriyoruz. Düşük işten ayrılma oranı ve yüksek çalışan kıdemleri, çalışanlarımızın politikalarımızdan memnuniyet duyduğunu ve şirkete bağlılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

İnsan ve Kültür politikalarımız, çalışanlarımızın fikirlerini özgürce ifade edebilmelerini ve işlerinden tatmin olmalarını sağlamak üzerine yapılandırılmıştır. Çalışanlarımızı süreçlere dahil etme konusunda, ‘İK Sahada’, ‘Bir Önerim Var’, ‘Anket Çalıştayları’ gibi geri bildirim araçlarının yanı sıra, proje grupları da önemli bir rol oynuyor. Bu yaklaşımlar, çalışanların fikirlerini ifade etmelerini teşvik ederken, çeşitli bakış açılarını ve deneyimlerini süreçlerimize entegre etmemizi sağlıyor. Projelerin planlanması, geliştirilmesi ve uygulanmasında çalışanlarımızın aktif katılımı, hem iş sonuçlarımıza hem de çalışan bağlılığına olumlu bir etki sağlıyor.

Çalışanına değer veren firma olarak Servier İlaç’ta çalışanların gelişimleri ve kariyer planlarına yönelik ne gibi uygulamalar mevcut? Kendi içinizden liderler yetiştirme konusuna bakış açınız nedir?

Şirketimiz, çalışanlarının mesleki ve kariyer gelişimine büyük önem vererek iç mobilite ile iç yönetici geliştirme konularında sistematik çalışmalar yapıyor. Tüm Satış, Pazarlama ve Eğitim yöneticilerimiz şirketimizde Medikal Delege olarak çalışmaya başlayıp, yıllar içinde yönetici rolüne terfi etmiş kişilerden oluşuyor. 

Satış ekibi kariyer yönetim sistemi içerisinde, saha yöneticiliği alanında ilerlemek isteyen çalışanlarımız için Yönetimsel kariyer yolu, yıllar içerisinde düzenli olarak başarılarını devam ettiren çalışanlarımız için Uzmanlık kariyer yolu ve diğer promosyonel departmanlarda kariyerlerini devam ettirmek isteyen çalışanlarımız için Genişleme kariyer yolu- Yönetici Adayı programımız bulunuyor. Her kariyer yolundaki çalışanlarımız, eğitimler ve proje katılımları ile destekleniyor.

Merkez ofis çalışanlarımızın kariyer yönetimi için şirket içi derecelendirme sistemi kullanılıyor ve bu sistem ile kariyerlerine giriş seviyesinden başlayan çalışanlarımız, yönetim pozisyonlarına kadar yükselebiliyor.

Dil eğitimi şirketimiz için önemlidir. Merkez ofis çalışanlarına İngilizce ve Fransızca eğitim desteği sağlanırken, saha çalışanlarımız da İngilizce eğitim desteğinden faydalanabiliyor.

Tüm çalışanlar, yıllık performans ve çalışan gelişimi üzerine odaklanan ‘Yıllık Gelişim Değerlendirmesi’ sürecine tabidir. Bu süreçte, çalışanlar yıllık hedefler, şirket değerlerine uyum, motivasyon ve kariyer hedefleri gibi kriterlere göre hem kendilerini değerlendirir hem de yöneticileri tarafından değerlendirilir; yüz yüze görüşmeler ile gelişim noktaları, eğitim ihtiyaçları, kariyer hedefleri ve gelecek yılın hedefleri konularında yöneticileri ile mutabık kalırlar.

Şirketimiz, şirket içi liderler yetiştirmenin sadece kısa vadeli başarılar için değil, uzun vadeli sürdürülebilirlik için de kritik olduğuna inanıyor ve bu nedenle liderlik geliştirme programlarına yatırım yapmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir

Türkiye’de İlaç Ruhsatlandırma Süreci ve İyileştirilmesi Gereken Alanlar

Dünyada ve Türkiye’de ilaç ruhsatlandırma süreçlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç, 2023 yılında Türkiye’de TİTCK tarafından sonuçlandırılan ilaç ruhsat başvurusu sayısının 421 olduğunu ve bu hali ile 2011-2023 yılları arasındaki ortalama yıllık 640 ruhsat sayısının oldukça altında kaldığını belirtti. Malkoç, 2024 yılının ilk 8 ayında çıkartılan ruhsat sayısının 270 adet ile sınırlı kaldığını ifade etti.