Gilead Sciences, Türkiye’deki Yatırım Taahhüdünün Ardından Yerli Üretime Başladı

Global biyoteknoloji şirketi Gilead Sciences’ın devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle en yenilikçi ve hayat kurtaran Hepatit ve HIV ilaçlarını üretme kararı aldığı Türkiye, dünyadaki en yeni üretim merkezlerinden biri oldu.

Pharmactive İlaç iş birliğiyle, Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla yerli üretime başlayan Gilead, bu yatırımla Türkiye cirosunun yaklaşık yüzde 70’ini Türkiye’de üretir duruma gelmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Gilead’ın erişimin kritik öneme sahip yenilikçi ilaçlarını Türkiye’de üretmeye başlamasına yönelik olarak, “Gilead tarafından aktarılacak yüksek teknolojili üretim altyapısı ve bilgi birikimi sayesinde yerli ilaç tedarikinin daha da güçleneceğine ve ilaç ithalatının azalacağına inanıyorum” dedi.

Yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirme misyonuyla yenilikçi tedaviler geliştiren bilim şirketi Gilead, Hepatit ve HIV alanlarındaki hayat kurtaran stratejik ilaçlarını Türkiye’de üretmeye başladı. Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla iş ortağı Pharmactive İlaç iş birliğiyle yerli üretime başlayan Gilead, böylece Türkiye cirosunun yaklaşık yüzde 70’ini Türkiye’de üretir duruma gelecek.

Yaklaşık 60 milyon dolarlık bu yerelleşme yatırımıyla, Dünya Sağlık Örgütü’nce ilaca erişimin en kritik olduğu hastalıklar olarak tanımlanan Hepatit ve HIV alanlarındaki yenilikçi ilaçlara Türkiye’de üretecek. Devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye’de üretmeye başlayan Gilead, portföyündeki geliştirdiği en son Hepatit B ilacını Türkiye’de üretmeye başlayarak bu yılın başında hastaların kullanımına sundu. Dünyada ciro bazında tüm ilaçlar sıralamasında ilk 10’da yer alan HIV ilacının Türkiye’de üretilen serilerini ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde hastaların kullanımına sunuldu.

Yatırımın detaylarını paylaşmak üzere Pera Palace’ta düzenlenen basın toplantısına Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ve Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak katıldı.

 “Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla ülkemizi Gilead’ın üretim merkezlerinden biri yaptık.”

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan, ilaç alanında Türkiye’nin küresel pazardaki rekabet gücünün artırılması, değer zincirinde daha üst konuma taşınması ve yerli üretim oranının artırılması hedefleriyle paralel bir vizyonla Türkiye’ye yatırım yaptıklarını vurgulayan Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, sözlerine şöyle devam etti: “Gilead olarak özellikle son 4 yıldır yerli üretimi önceliklerimiz arasına alarak hükümetimizin yerli üretim vizyonunu politikalarımıza dahil etmiş ve çalışmalara başlamıştık. Bu kapsamda 2019’da Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla iş ortağımız Pharmactive’le ilk yatırım anlaşmasını imzaladık. Pharmactive’in Çerkezköy’deki tesisine fiziksel yatırım yaptık, yurt dışından know-how ve teknoloji transferi gerçekleştirdik. Pharmactive’den bir ekibi deneyim kazanmaları için İrlanda’daki tesislerimize gönderdik. Pharmactive ve kamu paydaşlarımızın da desteğiyle çok başarılı bir sınav verdik ve nihayet üretime başladık. Pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar bize ülke olarak kendi ilacımızı üretebilmenin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu iş birliğinin ilaç tedariğinin sürdürülebilirliği açısından da önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Gilead olarak bizi yerli üretim yapan diğer şirketlerden ayrıştıran en önemli özellik, patent koruması devam eden ürünlerimizi ülkemizde üretme kararımız oldu. Yenilikçi ürünlerimizi ülkemizde üretiyor olmaktan ve bu know-how’ı ülkemize kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

Türkiye’nin bu yatırımla Almanya, Kanada ve İrlanda’dan sonra Gilead’ın en yeni üretim merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Şebnem Girgin: “Bu yatırımla Türkiye’nin ilaç alanında potansiyel ihracat merkezi haline gelmesi, küresel tedarik zincirlerine dahil olması ve daha sonra geliştirilecek yeni tedavilerin de ülkemizde üretilmesi için gerekli alt yapının temelleri atılmış oldu” dedi.

“Ölümcül hastalıkların yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesine öncülük ediyoruz.”

Dünyada 35, Türkiye’de 15’inci yılını kutlayan Gilead’ın AIDS ve diğer çaresi olmayan enfeksiyon hastalıklarına çare bulabilmek amacıyla kurulmuş bir bilim şirketi olduğunu vurgulayan Şebnem Girgin şöyle devam etti: “Gilead olarak vizyonumuz yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirerek bu hastalıkları yeryüzünden silmek. Gilead, bu bağlamda HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi çabalarına öncülük etmiştir. Bir yandan yerli üretim için çalışırken, diğer yandan Türkiye’ye getirdiğimiz klinik araştırmalar, Ar-Ge yatırımlarımız, bağış ve proje desteklerimizle ülkemizde değer yaratmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Gilead, Türkiye’de son 5 yılda 6 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptı. 2015 yılında 5 merkez ile başladığımız klinik araştırma faaliyetlerinde, merkez sayımız 50’ye yaklaştı. Onkoloji alanında yeni gelecek çalışmalarla da bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Pandemi döneminde Türkiye’nin Covid-19 ile mücadelesine destek vermek amacıyla dünyada geliştirdiğimiz antiviral tedaviyi Sağlık Bakanlığı’na önemli miktarlarda bedelsiz olarak ulaştırmak suretiyle hastaların tedavisine katkıda bulunduk. Yine bu dönemde  fonlarımızı devreye alarak ülkemizde ilk Covid-19 test merkezlerinin açılmasına destek olduk.”

“Türkiye için Türkiye’de” vizyonuyla ülkeye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Şebnem Girgin, “Bir sonraki adımda ülkemizde ürettiğimiz ürünleri dünyada daha çok hastanın erişimine sunmak için çalışacağız.   Türkiye’de yatırım yolculuğumuzun her aşamasında bizi destekleyen, bize inanan ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza, Gilead çalışanlarına, Pharmactive İlaç’a ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Pharmactive çok sayıda global firmanın, Türkiye’deki stratejik üretim ortağı konumunda

Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak, 2011 yılında Saya Grup bünyesinde Pharmactive İlaç’ı kurarken, üretim kapasitesinin ve yetkinliğinin yüksek olmasını planladıklarını belirterek şöyle devam etti: “İleri bir teknolojiye dayalı, evrensel kalite standartlarındaki, yıllık 330 milyon kutuluk yüksek bir kapasiteye sahip üretim üssümüz; sadece ülkemizin değil, Avrupa’nın da örnek gösterilen ilaç fabrikalarının başında gelmektedir. Biz güçlü hedefler doğrultusunda çok sayıda global firmanın, Türkiye’deki stratejik üretim ortağı konumundayız. Pharmactive, “İyi Üretim Uygulamaları”na uygun olarak dizayn edilen üretim tesisindeki PharmAr-Ge’de, ulusal ve uluslararası firmalarla yaptığı iş birlikleriyle geliştirdiği yenilikçi ve güvenilir ürünleri; hekim, eczacı ve hastaların hizmetine sunuyor. Tamamı kendi laboratuvarlarımızda olmak üzere, bugüne kadar 100’e yakın eşdeğer molekül geliştirdik. Ülkemizde en çok üretim yapan ilk 5 tesisten biri durumundayız. Hali hazırda, üretimimizin yarısını, çok uluslu şirketler için yapmaktayız. Pharmactive’in yurt dışı 200, yurt içi 170 kadar ruhsatı bulunuyor. Toplam 900 kişiye istihdam sağlıyoruz.”

Haluk Sancak, Gilead iş birliği ile başlayan yerli yatırımla ilgili ise şunları söyledi: “Gilead ile çok değerli ve anlamlı olan iş birliğimiz, aslında Gilead’ın Türkiye’yi sevmesi ile başlıyor. Gilead’ın Türkiye’de çok daha farklı ve güzel işler yapmak istediğini duyduğumuzda, Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ile görüşmeye başladık. İletişimimiz belli bir seviyeye gelince, Amerika’dan Gilead’ın üst düzey yöneticileri ve teknik ekipleri Pharmactive’i ziyaret etti. Üretim tesisimizi en ince ayrıntısına kadar inceledi. Sonuçta Gilead yönetimi, Pharmactive’i stratejik üretim üslerinden birisi olarak görmek istediğini ifade etti. Gilead’ın Pharmactive İlaç’a duyduğu güven, bizim için bir onur. 2019 yılında atılan ilk adımla başlayan bu iş birliğinin devamlılığı, önem arz ediyor. Bu süreçte kısa sürede ‘teknoloji transferini’ bitirdik. Bugün artık Pharmactive, Gilead’ın söz konusu ürünleri için dünyadaki 4 üretim tesisinden biri konumundadır. Bununla firmamız ve ülkemiz adına gurur duyuyoruz.”

Türkiye’de uluslararası yatırımlardan ve özellikle ilaç sektörünün ülke için öncelikli sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu şöyle devam etti:

“Son 2 senede yakından tecrübe ettiğimiz gibi hepimizi etkileyen küresel sağlık krizlerinden kaynaklı ortak sorunlarımızı ancak uluslararası iş birlikleri ve bilgi paylaşımları ile aşabilir, bu sayede sürdürülebilir bir dünya vizyonu ile güçlü ve sağlıklı toplumların devamlığını sağlayabiliriz. Bunun somut bir örneği olarak bugün küresel ilaç endüstrisinin güçlü aktörlerinden Amerikan şirketi Gilead ile Türk ilaç endüstrimizin kıymetli ismi Pharmactive arasında gerçekleşen başarılı iş birliğine şahitlik ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak katma değerli ve teknoloji yoğun yatırımları ülkemize kazandırarak küresel yatırımlarından daha fazla pay almaya odaklanıyoruz. Ofisimizin öncelikli sektörleri arasında yer alan yaşam bilimleri özelinde ise Ar-Ge ve inovasyona dayalı, akıllı sağlık ve klinik teknolojilerini içeren, yurtiçi fırsat ve yetkinliklerimizin gelişmesine katkı sağlayacak yatırımları hedefliyoruz. Bu yatırım ile özellikle Gilead’ın patent koruması devam eden yenilikçi ürünlerinin de üretim teknolojileri ve know-how’ının ülkemize aktarılmasıyla yerli ilaç tedarikimiz güçlenmekte ve ilaç ithalatımız azalmaktadır. Ülkemizin ilaç endüstrisinde bir ihracat merkezi olma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağına inandığımız bu yatırım, önümüzdeki dönemler için yeni uluslararası iş birlikleri ile benzer yatırımların gerçekleşmesinde motive edici olacaktır.  Bu iş birliğinin gerçekleşmesinde Gilead’ın ülkemize olan güveninin yanı sıra, dünya standartlarında bir tesise ve ekibe sahip olan Pharmactive İlaç şirketinin rolü de önemlidir. Bu bağlamda bu yatırımı gerçekleştiren Gilead ve yatırıma ev sahipliği yapan Pharmactive İlaç’ın kıymetli yöneticilerine ve tüm çalışanlarına ayrıca teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak, ülkemizin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak yatırımlara desteğimiz her zaman devam edecek.”

 

 

İlginizi çekebilir

İspanya’nın Ünlü Dermokozmetik Markası BABÉ, Yeniden Türkiye’de

Dermokozmetik ürünlerin güçlü markası BABÉ, 10 yıl aradan sonra yeniden Türkiye’de tüketiciyle buluştu. Yenilenen ürün formları ile sektöre iddialı bir giriş yapan BABÉ, güvenli ve etkili ürün gamıyla ülkenin her noktasındaki tüketicilerin farklı ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyor. Zadegan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kamber Çal, Laboratorios BABÉ ve yenilenen ürün formları hakkındaki sorularımızı yanıtladı.