Menarini Türkiye Üretim Kapasitesini Sürekli Artırarak Yerel Üretim Alanında Attığı Adımları Güçlendiriyor

Dünyadaki 18 üretim tesisinden biri olan İstanbul’daki fabrikasında 2023 yılında 100 milyon kutunun üzerinde üretim gerçekleştirerek, üretimde Türkiye’nin 4.  firması olmanın gururunu yaşayan  Menarini Türkiye’nin Teknik Operasyonlar Direktörü ve META Bölgesi MS&T Lideri M. Ahmet Şencan, şirketin üretim süreçleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı. 

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Yüksek lisans eğitimimi 1995 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık, Farmasötik Teknoloji Bölümü’nde tamamladım. Sektöre İE Ulagay İlaç San. ve Türk A.Ş.’de başladım. Sırasıyla Ar-Ge Şefi, Ar-Ge Müdürü, Non-Steril Ürünler Üretim Müdürü olarak 8 yılı aşkın bir süre görev aldım. Ardından yine ilaç sektöründe farklı firma ve pozisyonlarda 20 yıl kariyerime devam ettim. 2024 yılı başından itibaren de kariyerime Menarini Türkiye Teknik Operasyonlar Direktörü ve META Bölgesi MS&T Lideri olarak devam ediyorum.

Menarini’nin üretim hattını bize biraz anlatır mısınız? Üretim tesisiniz yıllık üretim kapasiteniz ve üretim teknolojinizden biraz söz eder misiniz?

Menarini’nin dünyadaki 18 üretim tesisinden biri olan İstanbul’daki fabrikamızda, Türkiye ve bölge ülkelerine 300’den fazla ürün ve tedavi seçeneği sunuyoruz.  22.000 m2 alana sahip Topkapı Üretim Tesisi ve Hadımköy Depo bünyemizde toplam 454 çalışanımız ile birçok farmasötik formları üretmekteyiz. 

Lokal üretimimizle Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç firmalarından biri haline geldik. 1955 yılında kurulan, güncel regülasyonlar doğrultusunda düzenlenen ve yenilenen teknolojik ekipmanlarla kalite standartlarının en üst seviyede uygulandığı bu tesislerde, günümüzde yılda 100 milyon kutu üzerinde üretim gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında %86 kapasite kullanım oranına ulaştık. Fabrikamız dışında ihtiyaçlarımızı karşılamak için kontratlı olarak diğer firmalarda yaptırdığımız üretimle 2023 yılında 125 milyon kutuya varan üretim gerçekleştirdik.

Üretim kapasitemizi sürekli artırıyoruz, yenilenen teknolojik ekipmanlar ve teknoloji transferleri sayesinde yerel üretim alanında attığımız adımlarımızı güçlendiriyoruz. İlaç sanayinde ürün kalitesinin hayati öneme sahip olduğunun bilinciyle bugünlere geldik. Yüksek teknolojiye sahip üretim tesislerimiz ve nitelikli insan kaynağımızla çok daha fazla insana kaliteli ve ulaşılabilir ürün ve hizmet sunmak için çalışıyoruz. Ayrıca stratejik sürdürülebilirlik planlarımız çerçevesinde üretim süreçlerimizin çevresel etkisini; doğal kaynak kullanımı, atıkların yönetimi, karbon ayak izini azaltma, enerji kullanımı ve verimlilik konularında belirlediğimiz kısa ve uzun vadeli hedefler ile takip ederek gerekli çalışmaları yapıyoruz.

Hangi tedavi alanlarına yönelik ürünler üretiyorsunuz?

Menarini Türkiye olarak geniş bir ürün portföyümüz bulunuyor. Farmakolojik grup olarak kardiyovasküler, kas iskelet sistemi, solunum sistemi, enfeksiyon, nörolojik, metabolik hastalıklar, vitamin ve mineraller, gastrointestinal, dermatolojik ilaçlar, alerji ve ağrı alanlarına yönelik yenilikçi ürünler üretiyoruz. Tüketici sağlığı tarafında ise birçok alanda farklı ihtiyaca yönelik yenilikçi ürünlerimiz, portföyümüzde bulunan takviye edici gıdalar ve farklı nitelikte tüketici sağlığı ürünlerimizle yaşam kalitesini destekleyen çözümler sunuyoruz. 

İstanbul’daki üretim tesisimizde ülkemizde piyasaya sunulan ürünlerimizin neredeyse tamamını üretiyoruz. Tesisimiz, mamul ilaç üretiminin yapıldığı üç ayrı üretim ünitesinden oluşuyor. Bu üç üniteden ikisinde beta-laktam grubu ürünler, penisilin ve sefalosporin bazlı olmayan non-betalaktam ürünler üretiyoruz. 

Beta-laktam grubu üniteleri, diğer üretim alanlarından ve birbirlerinden tamamıyla ayrılmış sadece penisilin veya sefalosporin bazlı antibiyotik ürünler üretilen alanlardır. Bağımsız penisilin ünitelerinde birbirinden de ayrılmış bir şekilde penisilin bazlı oral katı ve penisilin bazlı steril toz ürünler; bağımsız sefalosporin ünitesinde ise sadece sefalosporin bazlı steril toz ürünler üretiyoruz. Üçüncü üretim ünitemizde ise penisilin ve sefalosporin gruplarından olmayan ürünlerden oluşan oral katı ve küçük hacimli steril sıvı formlar (ampul veya damla) üretiliyor.

Yerli ilaç üretiminin bir ülke için önemini ve Türkiye ekonomisi için Menarini’nin katkısını değerlendirecek olursanız neler söylersiniz?

Ülkemizde ilaç sektörü ilk kurulan sektörlerden birisi olmasına rağmen Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlılığı hâlâ devam etmektedir. Menarini, yerli üretime destek olmak ve Türkiye piyasasında yerini almak için 2001 yılında İE Ulagay firmasını satın alarak Türkiye ilaç sektörüne girmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın lokalizasyon projesine gereken desteği vererek birçok ürünü Türkiye tesisinde üretmekteyiz. Avrupa ve dünya standartlarındaki kalite anlayışımızla 2023 yılında 100 milyon kutuyu aşarak üretimde Türkiye’nin 4. firması olma gururunu yaşıyoruz.

Türkiye’de üretilen ürünlerinizin ihracatını gerçekleştiriyor musunuz? Hâlihazırda ihracat yaptığınız ülkeler hangileri ve yıllık ihracat rakamlarınız nedir?

2012 yılından itibaren Türkiye’den yaklaşık 10’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Toplam 3,5 milyon kutu ile aktif ihracatlarımızın sürdüğü ülkeler; Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kosova, Makedonya, Cezayir, Afganistan, Bosna-Hersek, Irak, Yemen, Polonya’dır. Yeni ruhsatlandırma çalışmalarımız da tüm hızıyla devam etmektedir.

Üretim kapasitesinin artırılması konusunda yakın gelecekte yeni yatırımlar planlanıyor mu? Kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz neler?

Menarini Türkiye, pazarında ulaştığı satış rakamlarını karşılayabilmek için kendi tesisindeki 100 milyon kutuluk kapasitede tam doluluğa ulaşmış durumdadır. Artan ihtiyaçları için ilk planda kontratlı üretimler yaptırarak ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bunun yanı sıra yeni yatırımlarla tesisinde modernize çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca Menarini Türkiye, pazarındaki artan payıyla ihtiyacı olan kapasiteler için yeni tesis planlarını da hazırlamaktadır.

İlginizi çekebilir

Tamamı Tip 1 Diyabetli Sporculardan Oluşan Bisiklet Takımı Farkındalık için Pedal Çevirdi 

Diyabet tedavisinde 100 yıllık inovasyon ve liderliğe sahip Danimarka merkezli global sağlık şirketi Novo Nordisk’in sponsoru olduğu Team Novo Nordisk, bu yıl 21- 28 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenen 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunda yarıştı. Tamamı tip 1 diyabet ile yaşayan sporculardan oluşan dünyanın ilk profesyonel bisiklet takımı Team Novo Nordisk, dünyanın en iyi bisikletçileri ile rekabet ederek, diyabet ile yaşayanlara ilham vermeyi hedefliyor.